Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGİN ARDIÇ

Kim okkalayacak?

Muhalif basının saçmasapan gündeminden bize ekmek çoktur efendim, Allah cem-i cümlesine bereket ve de kalemlerine kuvvet versin...
Dün bir postalcı gazeteyi karıştırırken gözüme ilişti: Koalisyon görüşmelerinden bir türlü sonuç alınamıyor ya, bunun "Papalık usulü" yapılmasını istiyorlar.
Yani şöyle: Seçici kardinaller bir odaya kapanıyorlar, bir isim üzerinde anlaşmaya varana kadar dışarı çıkmaları yasaklanıyor. Papa seçildiğinde bir ateş yakılıyor, bacadan çıkan duman da meydanda toplanmış binlerce katoliğe işin bittiğini haber veriyor.
Yazar arkadaş bizde de böyle yapılmasını öneriyor.
Gerçi muhalefet çevrelerinde papaz çoktur ama, bunları günlerce bir odaya kapatmak zor.
Üstelik Papa seçimi sürecinin, arkadaşın unuttuğu bir küçük ayrıntısı daha var:
Papa seçilen kardinal, ortası delik bir iskemleye oturtulur. Kısmetli kardinallerden biri de (onu nasıl seçiyorlar bilemiyorum) iskemlenin altından elini uzatarak "Papa'nın erkek olup olmadığını" kontrol eder.
Diyelim ki koalisyon kuruldu, en büyük parti AKP olduğuna göre de başbakanlık elbette bu partiye düştü.
Başbakanı kontrol etme görevini küçük ortaklardan kim üstlenecektir?
Peki altı okka çıkarsa üzülmeyecek midir?

***

Troçki'nin Büyükada'daki evi satılıkmış. Yani, Troçki'nin dört yıl kadar kiracı olarak oturduğu Arap İzzet Paşa köşkü. Üç kat, on sekiz oda, beş salon, dört banyo.
Köşk şu anda yarıdan çoğu yıkılmış bir mezbelelik halinde, "mail-i inhidam"...
Dört milyon dört yüz bin dolara satılıkmış. Alacak olan hovarda bu mezbeleliği yıkıp yerine kafasına göre havuzlu mavuzlu bir villa yapamaz, aslına uygun olarak yerinden inşa etmek zorunda (umarım birileri akıl edip "rölövesini" çıkarmışlardır...)
Zevzeklik noktası şu: Müze yapılması öneriliyormuş!
Adam toplam sekiz-on milyon dolar harcayacak, sonra da oturmayacak, müze yapacak... Diyelim kişi değil de hayır sahibi bir kuruluş aldı, belediye falan, müze yaptı, sorumuz da şu: İçine ne koyacaksınız?
Komünistleri doldursan, ekmek isterler su isterler. Bakımları zor. (Vanessa Redgrave'i getirtip oturtabilirsiniz, hayatta kalan son ünlü Troçkist.)
Troçki'nin ülkemizdeki misafirliğinden bize kalmış hiçbir eşya yok. Birtakım panolar falan koyacaksınız, şimdilerde Fethullahçı yazılmış eski ve şişman Troçkistler de gelip huşu içinde gezecekler... Kaç liralık bilet keseceksiniz ve yatırdığınız parayı kaç yüzyılda çıkaracaksınız?
Erdal İnönü'nün Anadoluhisarı'ndaki yalısını müze yapmak istediklerinde de aynı soruyu sormuştum: İçine ne koyacaksınız?
Merhumun iç çamaşırları, bir de aile fotoğrafları: Resimde Bayan Mevhibe sevimli yavrusuyla birlikte görülüyor.
O kadar eskilere gitmeyelim derseniz de, "siyaset dehasının" başbakan yardımcılığı döneminde Demirel'e hayran hayran bakarken çekilmiş resimleri...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA