Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGİN ARDIÇ

Kapitalizm sahiden bitti mi patron?

Bir kapitalist kuyuya bir taş attı, kırk sosyalist çıkaramadı!
Adı sanı önemli değil, bir işadamımız kapitalizmin aleyhinde konuştu, "eşitsizlik yaratıyor" falan dedi, sosyalistler pek heyecanlandılar.
Bu gibi atraksiyonlar kimi zaman utanç duygusundan (Türkiye'de para kazanmak ayıptır!), çoğunlukla da "aykırı laf edip ilgi çekme isteğinden" kaynaklanırlar.
Hani bir zamanlar, Atatürk'ün doğum yılını "1921" göstermek gibi bir "abukluk modası" vardı... Bazı manken hanımlar safdil gazetecileri bu suretle işletip kendilerine ertesi günkü gazetede yer açıyorlardı... Onun gibi...
Kapitalistimizin "daha az kazanalım" türünden aykırı demeçlerine sevinenler de sol safdillerdir.
Hiçkimse daha az kazanmak istemez, çok dindar değilse de fakir fukaraya zırnık koklatmaz. Hepiniz fitre dağıtmayı biliyorsunuz (çünkü az bir paradır) ama "malının zekâtını veren" kaç kişi tanıyorsunuz? Kelime-i şahadet kolay, eh, namaz da kolay oruç da, hac bile kolay sayılır, peki zekât verdiniz mi? Hadi yürüyünüz...
Aynı safdiller, birkaç kızla oğlan Wall Street'te gösteri yapınca "kapitalizm bitti" diye de sevinmişlerdi.
Ünlü yazar H. G. Wells, otuzlu yıllarda bir Rusya gezisinde Stalin'e "Amerika'da Roosevelt sosyal politikalar uyguluyor, gözünüz aydın, kapitalizm bitti" demiş.
Stalin gülümsemekle yetinmiş. Kibarlık etmiş, küfür etmemiş.
Eşitsizlik insan topluluklarının "fıtratında" vardır. Hiçbir toplumda tarihin hiçbir döneminde eşitlik görülmemiştir. "İlkel komünal toplumlarda" eşitlik olduğu safsatası da Marx'ın ve Engels'in bir varsayımından, bir temennisinden ibarettir. Tıpkı bunun gibi, o toplumun daha üst düzeyde yeniden üretimi, yani çağdaş komünizm de bir ütopyadır.
Haaa, kapitalist sistem, kendisine zarar verdiğini gördüğü zaman o eşitsizliği törpüler, yumuşatır tabii. Bunu kapitalist bireyler değil, sistemin kendisi yapar.
Çünkü "işçi sınıfının zincirlerinden başka kaybedecek bir şeyi olmazsa" kapitalistin ürettiği mal ve hizmetler ortada kalırlar, sistem çöker. Talep düşüklüğü demek, "deflasyon" ve korkulacak bir kriz demektir.
Siz ne diyorsunuz yahu, sırf "daha çok beyaz eşya, mobilya, otomobil vs. satabilmek" uğruna "büyük aile" çökertilmiş, toplum küçük küçük "çekirdek ailelere" dönüştürülmüştür.
Bendeniz bundan yirmi beş yıl kadar önce "günümüzde işçi sınıfının zincirlerinden başka da kaybedecek çok şeyi vardır" yazdığım zaman, bazı sosyalistler bana hakaret etmişlerdi.
Aynı ahmaklar şimdi de "baak, kapitalistin kendisi söylüyor işte" diye seviniyorlar.
Gezi ayaklanmasında, 17 ve 25 Aralık darbelerinde de "Tayyip bitti" diye sevindikleri gibi.
Ya da seçimden önce itlik olsun diye "AKP yüzde 39'a düştü" yazıp sonra buna kendileri de inandıkları gibi.
Kapitalizm bitti yavrum bitti, hadi git fabrikayı teslim al.
Almaya kalk da bak başına neler gelir...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA