Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGİN ARDIÇ

İlk dört madde safsatası

Muhalefet, özellikle de CHP, anayasa konusunda çok kesin ve çok sert biçimde "ilk dört maddeyi tartışmayız" deyip duruyor. Maşallah ne kadar ilerici, devrimci, devletçi, Atatürkçü, milliyetçi, falan filan bir tutum... Değil mi?
Değil. Bu bir "mugalatadan" ibaret. (Yanıltmaca.)
Çünkü hiçkimsenin o ilk dört maddeyi kaldırmayı düşündüğü falan yok!
Nelermiş bu maddeler, bir bakalım...
Madde Bir: "Türkiye devleti bir cumhuriyettir."
Birkaç "egzantrik mütefekkir" dışında (ki onlar da fikir hayatımızda en çok "kenar süsü" hükmündedirler), hiçkimse cumhuriyete karşı değildir. Hiçkimse bu saatten sonra padişah istemez.
Madde İki: "Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta (Anayasa'nın giriş maddesinde) belirtilen temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir."
Toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet, insan hakları, demokratik, laik ve sosyal, bla bla bla... Bunlara karşı çıkana herhalde deli derler.
Kalıyor Atatürk milliyetçiliği... Ne demektir bu?
Bununla "Turancı değiliz" mi denilmek istenmektedir? Yani "Enver ve Talat milliyetçiliği" yapmayacağız, Ermeni kesmeyeceğiz...
Yahu buna MHP bile katılır. Kimsenin Turan İmparatorluğu kuracak hali yoktur. ("Komünist Turan İmparatorluğu" kurmayı düşünen toplam dört kadar manyak hariç.) Eğer bu madde uygulanıyorsa, Atatürk milliyetçisi olmayan HDP meclise nasıl girebilmiştir?
Eğer bu madde yürürlükteyse, Kürtçe konuşmak nasıl serbesttir?
Haa, demek ki bu, cunta tarafından otuz dört sene evvel koydurulmuş bir "mostradan" ibaret.
Fena halde de "tanıma muhtaç"... Atatürk milliyetçiliğinde ırkçılığa yer yoksa otuzlu yıllarda niçin kafatası ölçülmüştür? Azınlıkları çatır çatır askere almak ama onları subay (ve hiçbir şekilde devlet memuru) yapmamak bu tür milliyetçiliğe dahil midir?
Madde Üç: Türkiye devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. (AKP de aksini söylemiyor!)
Dili Türkçe'dir. (Bunu "resmi dili" olarak düzeltmeyi akıl edemediler.)
Bayrağı, şekli kanununda belirtilen beyaz ay-yıldızlı al bayraktır. (Yeşil ıstavrozlu sarı bayrak olsun diyen yok.)
Milli marşı İstiklal Marşı'dır. ("Kadifeden Kesesi'ni milli marş yapalım" diyen kime duyulmadı.)
Başkenti Ankara'dır. (İstanbul'a geri dönemeyiz, trilyonlarca harcama gerektirir. Bakanlıklar nasıl taşınacaktır? İstanbul'da yer yoktur. Nereye kuracaksınız, Kandıra taraflarına mı, Istranca Dağları'na doğru mu?)
Dördüncü madde de bu üç maddenin değiştirilemeyeceğini ve değiştirilmesinin teklif bile edilemeyeceğini bildiren bir "pekiştirme" maddesi...
İmdi... Anayasa'nın 7. maddesi "yasama yetkisi TBMM'nindir, devredilemez" diyor. 11. madde "kanunlar Anayasa'ya aykırı olamaz" diyor. İlk dört maddeyi tartışmayan CHP örneğin bunları tartışacak mıdır yani?
Eh, mugalata öyle yapılmaz böyle yapılır Kemal Bey!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA