Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGİN ARDIÇ

Akl-ı İsmet

Bozuk saat bile günde iki kere doğruyu gösterir ya... Şu bizim "okuyucu mektupları köşecisi" geçen gün Zeki Kentel diye birisini konuk etmiş (bu vatandaş bir yazarmış.)
Kentel diyor ki: "Köy Enstitüleri, köylü veya Anadolu halkı istedi diye kurulmamıştı(...) Köy Enstitüleri'nin başarısızlıkları 'köye rağmen köy için' yanlışlığından kaynaklanmaktadır(...) Anadolu'dan soyut bir radikal hareketin, zayıf da olsa varolan demokratik koşullarda başarılı olması mümkün değildir(...) Milleti adam yerine koymayan bu kafa devam ettiği sürece bu bozgunlar devam edecektir."
Hadi biz de bir kere daha toparlayalım:
Köy Enstitüleri, Milli Şef rejimi tarafından "köylerde tek partinin gözü kulağı olacak 'eğitmenler', yani köylü kanaat önderleri yetiştirmek" amacıyla kuruldu.
Amaç bir yandan da köylüyü "kendi kendine yeter" hale getirerek (marangozluk vb. öğreterek) köyünde tutmak, şehire göç etmesini önlemekti. Yani, "sosyal hareketliliği" önlemek. Eh, böylece İsmet Paşa'nın hep yaptığı gibi kapitalist kalkınmayı ve sanayileşmeyi de geciktirmek tabii! Çünkü öbür türlü bir burjuva sınıfı, bir de işçi sınıfı doğacaktı ve bu sınıflar bürokrasinin kontrolundan çıkacaklardı!
Bu, Alman faşistlerinin de gönlünde yatan hinoğlu hin bir baskı yöntemiydi.
Bu numara ancak tek parti diktasında yürüyebilirdi, nitekim çok partili sisteme geçince (dönünce) bir anlamı kalmadı.
Dizginlenmek istenen köylü, tepki oylarını muhalif liberal partiye yağdırdı, onu iktidara getirdi, onlar da artık hiçbir anlamı kalmamış olan Köy Enstitüleri'ni tümden kapattılar.
Köy Ensitüleri devrimci bir harekettir ama "geriden" devrimci. Faşizm de bir "negatif devrim" hareketidir.
Köylü gerçekten de hiçe sayılmış, fikri sorulmamış, üstelik enstitülerin masrafı, maliyeti de zorla köylüye ödetilmiştir.
Ecevit'in çılgın projesi Köykent de aynı sonucu vermiş, kurulan "pilot kentte" köylü, sosyoloji bilimine aykırı bu zorlama girişime sırt çevirmiş, oylarını da rakip partilere yağdırmıştır.
Bugün hâlâ Köy Enstitüleri yeniden açılsın diye dırlanan ve kendini solcu sanan ahmaklar var. Çünkü onlara bunun solcu bir hareket olduğu öğretilmiştir.
Solu, hem de iki kere, önce 1925'te sonra 1946'da açıkça "tırpanlamış", sol partileri ve yayın organlarını kapatmış, daha sonra da gerçek sosyalist parti TİP'in önünü kesebilmek için Ecevit eliyle "ortanın solu" diye bir saçmalık uydurmuş olan İsmet Paşa'yı solun manevi lideri sananlar da aynı ahmaklardır.
Bugün casusluktan yargılanmakta olan birisi, paşanın oğlunu da "siyaset dehası" olarak pazarladı, onu da yuttular.
Hadi o paşanın oğluyla ilgili bir belgesel film yapıp ailenin parasını alacaktı, berikilere ne oluyor?

GÜNÜN İNCİLERİ

"Emin olun, 24 saat çalışıyorum. 25 saat olsa 25 saat çalışacağım."
Kemal Kılıçdaroğlu

"Vatandaşlar Kilis'te, düşünün, ilçemiz... Her gün onlar da diken üstünde."
Kemal Kılıçdaroğlu

"Önce Kilis'in il olduğunu öğrensin."
Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA