Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGİN ARDIÇ

HDP bölünmelidir

Bir yıldır, hatta elli üç haftadır bıkmadan usanmadan söylüyoruz, sonunda anlayan bir Kürt politikacısı çıkmış. HDP'li Altan Tan, "biz AKP ile koalisyona kapalıyız demek doğru değildi" demiş.
Geçen yıl bu sıralar, meclise seksen kişi sokmayı başarmış HDP'nin kaçırdığı "tarihi fırsat" yani...
AKP ile pazarlığa oturulacaktı, ne veriyorsun, karşılığında ne istiyorsun? AKP seçim sonuçlarından afallar gibi olmuştu, fetretin ne kadar süreceği belli değildi (neyse ki beş ayda atlatıldı), HDP ile bir koalisyona "kafadan hayır" diyemezdi kolay kolay...
Bunu yapmadılar. PKK savaşı yeniden başlattı, sertleşen HDP de onun Ankara bürosu gibi davranmaya başladı. "Gelir bir bardak kaçak çay içer gidersin" gibi ifadelerle terbiyesizlik ve hatta hakarete başvurdu.
Bugün de sertlik politikasını sürdüren ve bu yolun sonunu kodeste bitirecek gibi görünen Selahattin Demirtaş ve saz arkadaşlarından Kürt halkına hayır yok. PKK mevzi kaybedince ağlamaya başladılar ama kimse yutmuyor.
Demek ki, aklını peynir ekmekle yememiş Kürt politikacılarının onlarla aralarına bir "mesafe" koymalarının ve yollarını ayırmalarının vakti gelmiş de geçiyor bile...
Ayrılın şu HDP'den, yeni bir parti kurun!
Böylece ortaya açık seçik iki çizgi çıkacak:
- Bir yanda savaşçı Cemil Bayık- Murat Karayılan- Selahattin Demirtaş- Figen Yüksekdağ grubu...
- Öbür yanda, hakkını aramaktan asla vazgeçmemiş ama bağımsızlık iddiasından vazgeçmiş Abdullah Öcalan- Leyla Zana- Hatip Dicle- Altan Tan ekibi...
Birincilerle "iş yapmak" mümkün değildir, ikincilerle anlaşmak daha kolaydır.
Türkiye siyasetinin kafası çalışan, laf anlayan, makul ve gerçekçi Kürt politikacılarına şiddetle ihtiyacı vardır.
Bir de, "Marksist- Leninist" yani çağdışı olmayan Kürt temsilcilerine tabii.
Altan Tan, "çatışma, iç savaş, devrimci halk savaşında ısrar edenlerle buna karşı olup demokratik mücadeleyi seçenlerin bir yol ayırımı olacak" diyor. Buna karşılık Selahattin Demirtaş da ona tehditler savuruyor. Tan'ı ihraç etmeyi bile düşünüyorlar.
Ayrılın o zaman kardeşim. Çünkü "şiddetli geçimsizlik" var.
Ayrılın, bu yeni partiyi kimse kösteklemeyecektir.
Bölge halkının PKK'dan iyice sıtkının sıyrıldığını da düşünecek olursak, Kürt oylarının çoğunu da bu yeni parti alabilecektir. Tabii, Kürt oylarının asıl büyük çoğunluğunu da AKP'nin aldığını hiç unutmayalım.
Yeni bir parti kurun, Kürtler'in gerçek çıkarları için çalışırsınız. Aklınız varsa, ki var gibi görünüyor, yeni anayasaya "seni başkan yaptırmayacağız" naralarıyla taş koymaz, tam tersine o anayasada haklarınızın yer alması için mücadele edersiniz.
"Özyönetim" değil ama güçlü yerel yönetim, "üniter yapıyı zorlamayacak ama halkın daha çok söz sahibi" olacağı bir sistem... Bu konularda AKP ile anlaşmak çok zor değildir.
Hem böylece, size cumhuriyet tarihinde misli görülmemiş hakları sağlamış olan Tayyip Erdoğan'a da nankörlük etmemiş olursunuz.

Günün incisi
"Almanlar'ın Türkler'i sevmeleri için 44 nedenden seçmeler:
Madde 11: Çünkü Türkiye, Ertuğrul Özkök'ü yetiştirdi.
Madde 22: Çünkü Türk berberleri kulak ve burun kıllarını bazen ateş, bazen iple yok ediyorlar."
İmza: Aydın Doğan'ın ortağı Bild gazetesi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA