Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAVAŞ AY

Diyarbakır'da kadınlar kahvesi

Size elim değmişken bir Diyarbakır havadisi daha vereyim. Bakın bizim acar muhabir Hüseyin Kaçar nasıl kaçırmamış göndermiş bilgileri.
Türkiye'de özellikle Batı illerde görmeye alışık olduğumuz ve artık yadırgamadığımız kadınlar kahvesi, artık Doğu illerinde de kendine yer buluyor.
Kahve kültürünün en çok rağbet gördüğü Güneydoğu'nun merkezi konumunda bulunan Diyarbakır'da sosyal yaşamdaki renklilikse yeni açılan mekânlarla sürüyor. Pavyonların bir bir kapanarak yerine cafe-barların, gece kulüplerinin açıldığı kentte sonunda kadınlara özel kahve de açıldı. Töre ve namus cinayetlerinin sıkça yaşandığı bölgede böyle bir girişim ilgi uyandırdı.

Kahvedeki tek erkek, garson
Kentin en işlek semti olan Ofis'te hiz- mete giren Diamond Bayanlar Kahvesi, gece saat 24.00'e kadar hizmet veriyor. Kahve, tüm kesimden ve her yaştan kadınları ağırlıyor. Özellikle ev hanımları için büyük bir şans olarak görülen kahveye kesinlikle erkekler giremiyor. Yeni hizmete giren kahvede şu anda bir erkek garson bayanlara hizmet ediyor. Ancak kısa süre sonra garsonlar da bayan olacak. Kadınlar kahvesinde erkeklere ait kahveler gibi tüm oyunlar var. Üstelik artısı var. Çünkü burada kitap ve gazete okunabilecek bir de okuma köşesi bulunuyor.
İşsiz insanların müdavimi olduğu, yüzden fazla kahvenin bulunduğu Diyarbakır'da açılan bayanlar kahvesinde, kadınlar günlerini ve diğer toplantılarını da yapabilme imkânını bulacaklar.

Erkeklere yasak!..
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde terör olaylarının yaşandığı yıllarda böyle bir girişimin aklının ucundan bile geçmediğini kaydeden kadınlar kahvesinin sahibi ve işletmecisi Rıfat Avcı, Turizm ve Otelcilik Yüksek Okulu mezunu.
Kız arkadaşlarının isteği ile böyle bir yer açtığını belirten Avcı, "Bayanlar kahvesi açmaya karar verdiğim zaman olumlu, olumsuz tepkiler aldım. Çünkü kentimizde kadınlar bir erkek gibi rahatlıkla her yere girip çıkamıyor. Sonunda bayanın da tek başlarına gidip oturacağı, arkadaşları ile sohbet edip, oyunlar oynayabileceği bir yer olması gerektiğine karar vererek burayı açtım" dedi. Kahvenin en büyük özelliği ise kapıda asılı duran "Erkekler giremez" yazısı.

Kadınlar çok memnun
Kendilerine ait bir kahveye kavuşan Diyarbakırlı kadınların tepkisi ise genelde olumlu.
Çalışan bir kadın olan ve iş çıkışı kadınlar kahvesine geldiğini belirten 27 ya- şndaki Hacire Polat, "Diyarbakır'da yıllar önce böyle bir yerin açılacağını dü- şünmek dahi imkânsızdı. Kadınlar kahvesinin Diyarbakır'da açılması bizleri oldukça sevindirdi" dedi.

'Cesaret verici'
Eşinin akşam kahveye gittikten sonra kendisinin de komşularıyla birlikte kadınlar kahvesine geldiğini anlatan 44 yaşndaki ev hanımı Siyaset Durmaz ise, "Bayanlar için kahve açıldığını öğrendiğimde inanamamıştım. Bir akşam komşularımı da yanıma alarak gittikten sonra inandım. Çünkü, kadınların şiddete uğradığı ve hor görüldüğü Diyarbakır'da böyle bir yerin açılması cesaret vericidir. Akşamları eşim kahveye gittikten sonra ben de çocuklarımı evde bırakıp komşularımla birlikte kahveye geliyorum. Burada okey, tavla, satranç ve kağıt oyunlarını oynuyoruz" diye konuştu.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA