Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HAŞMET BABAOĞLU

Taklitleriyle bile kandıran şehir: Venedik!

Bugün pazarlama endüstrisinin zihnimizin kuytusunda kendine yer bulmuş "güzellik" ve "cazibe" algısını nasıl kaşıdığından söz etmek istiyorum.
Hem bu yolla gündemin yarattığı ağır havayı bir nebze dağıtır; aynı zamanda pek özel ve güzel bir şehirden; Venedik'ten bahsetmiş olurum.
Biliyorsunuz...
Bir inşaat şirketi yaptığı evlerin arasından su kanalları geçirdiğinde, orayı "yanı başınızda Venedik!" diye pazarlar.
Denizin sık sık yükselip istila ettiği bir bataklığa toplu konutlar yapıldı mı, herkes "acaba bir tür Venedik mi inşa ediliyor?" diye heyecanlanır.
Hatırlıyorum, İzmir'in Mavişehir'i ilk yapılırken Ege medyasında "Karşıyaka'da yeni bir Venedik doğuyor" başlıkları atmıştı.
Bir belediyemiz şehir ortasından geçen su kanalına gondollar kondurdu mu, "Venedik'i ayağınıza getirdik" havasına girer.

***

Bütün bu taklit çabalarının Venedik'le ufacık bir yakınlığı bile yoktur.
Bazıları acıklı veya komik bir derme çatmalıktadır. İyi ve şık projeler ise Venedik'in tarihsel ve kültürel derinliğine kıyamete kadar erişemeyecek olmanın eksikliğini nasıl örteceklerini bilemezler.
Düşünebiliyor musunuz, otomobilinizi arka bahçeye park ettiğiniz bir Venedik! Kötü bir şaka bile değildir bu! Herkes bir taklidi "tüketmeye" çalıştığının farkındadır.
Las Vegas'taki kopya fakat gıcır gıcır Venedik'i(!) aslına tercih eden şapşalak Amerikalıları saymı- yorum tabii!
Amerikalılar zaten o güzel şehrin kendisi olmasa bile ismi her yerde olsun istemişlerdir. California'da, Michigan'da, Ohio'da, Florida'da, Louisiana'da ve daha birçok yerde "Venice" vardır.
***

Zaman içinde, gide gele
Venetofilleşen biri olarak şunu söylemeliyim: Venedik'in bir kanallar ve gondollar şehri olduğu düşüncesi ilk gidişlerden geride kalan aldatıcı bir izlenimdir.
Bugün turizm vebası altında inleyen şehri bütün diğer şehirlerden ayıran şey "calle" denen daracık sokakları, labirenti andıran topografyası ve dev bir lagunun orta yerinde tarihi haşmetiyle yükselen bir ada olmasıdır. Belki de bu sulardan yükselme değil, yavaş yavaş sulara batmadır! Belki de Venedik'in asıl cazibesi "yaşayan ölüm"dür!
Malum, Venedik için muazzam bir turizm endüstrisi çalışıyor.
Fakat bu şehrin kötü taklitlerinin bile heyecan verici olduğunu inkâr edemeyiz. Neden peki?
Daha derin ve bilinçdışı bir kaynağı sorguluyorum.
Bunu anlamak için, suya bakmalı!
Suyun dişil yanına...
Katı, sabit ve açıkça muktedir erkek karşısında akışkan, değişken ve iktidarını derinlere gömen kadın!
Venedik, kadındır!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA