Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HAŞMET BABAOĞLU

Pazar notları: Bitkinlik!

Benzi solmuş, dudakları kurumuş, gözlerinde hüzün. Yüzleşmeye ve tartışmaya mecali olsa, "bu dünya iyi bir yer değil" diyecek. Onun yerine "bugünlerde iyi değilim" diyor. Modern insanın bitkinliği...

***

Sürekli "ruhum daralıyor" deyip duruyor. Geçen gün dayanamadım, "etrafına bir bak" dedim ona; "belki yaşadığın yerleri, arkadaş çevreni, ilgi alanlarını, arzularını, beklentilerini fazla geniş tutmuşsundur!" Anladı mı, emin değilim.
***

Tek bir yazarı derinlemesine tanıyıp bütün yapıtlarını tekrar tekrar okumanın; bir besteciye gönülden bağlanmanın; durmadan gezmek yerine bir şehre aşık olup kalmanın tatlarından söz eden yok artık! Böyle bir tercihin yoksulluk değil, tam aksine zenginlik olduğu çoktan unutulmuş
***

Mutluluk, unutmakla mümkün! Dünyanın ve kendinin halini unutmakla... Yani bir tür sarhoşluktur mutluluk! Ya da satın alınan amnezi!
***

Modern insan mutlu olabilir ama böyle giderse mesud olamayacak; yolu saadete çıkmayacak.
(Kelimenin "sa'd" kökü kutluluk anlamını taşıyor. Ayrı dünyaların çocukları onlar. Şöyle de denebilir; "mut" ile "kut"un yolları ayrıldığından beri işler kötü!)
***

TDK Sözlüğü'nün "mutluluk" tanımı da şaka gibi... "Bütün özlemlere eksiksiz ve sürekli olarak ulaşılmaktan duyulan kıvanç durumu" diyor. "On derste mutluluğun yolları"nı öğretmeye kalkanların bu tanıma ne dediğini merak ediyorum, o da ayrı hikaye!
***

Elbette insan sevile sevile büyüyüp serpiliyor, olgunlaşıyor. Fakat bazılarımızın sevile sevile küçülüp çürüdüğünü de gözden kaçırmamalı.
***

Değer bilen alkış kadar güzeli var mı? Fakat neyin değerli olduğunu bilmeyen alkış kadar tehlikeli bir baştan çıkartıcı var mıdır?
***

Sevilmek için, sevilmek üzere seviyoruz. Mecburen, mecburiyetten seviyoruz. Seviyoruz, seviyoruz, sevinemiyoruz. Bu bizimki sevgi mi hakikaten?
***

Ne yalan söyleyeyim; sağlıklı yaşam arayışını korkunç bir hırs haline getirenlere şaşkınlık içinde gülüyorum. Ölümsüzlük arar gibi bir halleri var ama bu hırs öldürecek onları! Hem bedeni abartmamalı! Çünkü beden, hayatta kalmanın "doğal" düşmanıdır.
***

Reel politikaya bağlanmak sadomazohist bir ilişkidir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA