Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HAŞMET BABAOĞLU

Suriye, Rusya, ABD ve...

Gündeme dair kısa kısa söylemek istediğim şeyler var. Birbirinden kopuk gibi görünebilirler ama öyle olmadığını biliyorsunuz.
Şimdi böyle söyleyeyim, sonra belki başka yazılarda derdimi ve bakışımı ayrıntılı ifade edebilirim.
1- Sürekli Putin'in mantıksızlığından dem vurmak doğru değil. Medya nedense gelişmelerin "görünen" yüzüne takıldı kaldı. Oysa hiçbir devlet uzun süre ve kararlı biçimde mantıksız hareket etmez. Hep bir mantık vardır. Asıl olan Putin'in yeni politika ve hamlelerinin arkasında mantığı okumaktır.
2- "Rusya Suriye'ye neden girdi?" sorusunu yalnızca bölünen Suriye'de ve daha da karışacak Ortadoğu'da "yer kapmak" olarak açıklayanlar var. Bu durumun "Küresel merkez"in Rusya'yı belalara bulaştırarak hızla çökertme planının bir parçası olduğunu iddia edenler var. Yorumlardan, analizlerden geçilmiyor... Fakat aşırı dikkat hallerinden korkarım. Çünkü bir tür körlük de üretirler. Rusya, sadece Suriye için mi Suriye'de? Birileri Rusya'yı hızla Türkiye'yle açık kapışmaya itiyor olamaz mı? Hem Rusya'yı, hem Türkiye'yi tekrar küresel sisteme bağımlı kılmanın (terbiye etmenin) yolu olarak böyle bir hesap yapılmış olamaz mı?
3- ABD'nin Suriye'de B Planı varmış. Bu da Suriye'nin bölünmesiymiş... Bazen diplomasi denilen şey acı gerçeklerin insanlıkla dalga geçen bir dile tercüme edilmesidir. ABD'nin "Suriye Devrimi"nden yana tavır koymadığı zamandan bu tarafa zaten başka bir planı yok. Bölünmüş Suriye ABD'nin A Planı. Gerisi hikâye.
4- New York Times'ın son başyazısı tam bir rezalet, doğru! Fakat bilmemiz gerekiyordu: Diplomasi sadece diplomatların işi değil. Diplomasi medyadır. Uluslararası medya. Bunu yıllarca önemsememiş olmamızın bir anlamı vardı. Nasıl olsa, büyük müttefiklerimiz ne diyorsa, onu yapıyorduk. Başımızı dik tutmaya karar verdiğimiz şu dönemde ise bu gerçeği anlamazdan gelmek kabul edilecek bir şey değil. Eski Türkiye Ankara'sının uluslararası medya bakışını Yeni Türkiye'ye taşıyınca böyle oluyor.
5- ABD ve Rusya'nın kirli hesapları ve anlaşma görüntüleri, İngiltere'nin devreye girme çabaları... Hiç şüpheniz olmasın ki, bütün bunlar tutmayacak. Bizim yapacağımız eski diplomasi mantığıyla bu süreçte onları "idare etmeye" çalışmak değil, sıkı durmak ve kendimizi idare etmektir. (Kapalı mı oldu? Açarım sonra...)

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA