Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Sofraya oturmadan Çankaya'ya mı çıkacak?

Doğan Haber Ajansı'ndan Şenol Çakır'ın fotoğraflarla da güçlendirilen haberi, dün Hürriyet'in manşetindeydi.
Buna göre Samsun'a eşiyle gelen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a, AK Parti il yöneticileri Kavak ilçesi çıkışındaki Öztaş Tesisleri'nde yemek vermişler. Bakan Yıldırım'ın sağına Samsun Valisi Mustafa Demir, soluna da aynı adı taşıyan Samsun Milletvekili Mustafa Demir oturmuş. Diğer milletvekillerinden Musa Uzunkaya hemen Vali Demir'in, Suat Kılıç da milletvekili arkadaşı Demir'in yanında yer almış.
Haber şöyle devam ediyordu:
- Formika masalardan oluşturulan protokole Bakan Binali Yıldırım ve yaklaşık 20 kişinin oturmasından yaklaşık 5 dakika sonra lokantaya grupta tek kadın olan Seniha Yıldırım girdi. Kadın koruma polisinin masaya kadar eşlik ettiği Seniha Yıldırım, eşinin bulunduğu masaya değil, garsonların protokol masasının 2 metre uzağına koydukları tek kişilik masaya oturdu. Bakan Yıldırım protokol masasında, eşi Seniha Yıldırım da tek kişilik masada yemek yedi. Seniha Hanım protokol masasına bile bakmadan ve kimseyle konuşmadan yemeğini bitirdikten sonra çayını içti ve yanına gelen bir görevliyle herkesten önce salondan ayrıldı.
Kaç gündür çeşitli vesilelerle vurgulamaya çalıştığım durumun bir yansıması bu tablo.
Bizim gibi özgürlükleri, demokrasiyi "Üstün değerler" olarak alan ve her çeşit ayrımcılığı kınayan düşünce sahipleri, Cumhurbaşkanı Sezer başı örtülü kadınlara Çankaya kapılarını kapatınca ona veryansın ediyoruz.
AK Partilileri, "Bunlar takiyyeci" diye eleştirenlerle "İnsanların gizli niyetleri Ortaçağ'da yargılanırdı. Bu çağda icraata ve davranışlara bakılır" diye bir çeşit boğuşuyoruz.
Sonra bakıyorsunuz ki bir bakanın eşi bile "Erkekler Masası"nda oturamıyor.
Aylar önce kimin yaptığını hatırlayamadığım bir karikatür görmüştüm. Bunda iki başörtülü hanımdan biri diğerine şöyle yakınıyordu:
- Bizim bey de bir tuhaflaştı. Eskiden beni sokağa çıkarmaz, hiçbir toplantıya yanında götürmezdi. Şimdi "Seni ille de Çankaya'ya götüreceğim" diye tutturuyor.
Kadın konulu nutuklar atmak kolay.
- Onlar kutsaldır... Onlar anadır... Onlar ailenin temelidir.
Peki ama bir yolculukta eşinin bulunduğu masada yer verilmeyen kadın nedir?
Diyelim ki Başbakan Erdoğan'ın dediği gibi, bazı şeyler din değil töre kaynaklı olsun. Peki ama kadının erkek topluluklarında yok sayıldığı türden töreler neden hem Türkiye'de hem de Suudi Arabistan'da etkili olsun ki?
AK Parti kadroları gerçekten bütün bu konuları ciddi biçimde değerlendirmelidir.
"İnsanların sağlıklarını koruyoruz" gerekçesi, gerçekten içkinin yasaklanmasını, "Kırmızı Bölge"leri izah edemiyor.
Harem-selamlık uygulamaları, gerçekten modern, AB üyesi olmaya kararlı Türkiye'ye yakışmıyor.
Kadın-erkek eşitliği, bu toplumun üst değerlerinden biridir artık. Uygunsuz görüntüler, bu ülkenin sessiz çoğunluğunu gerçekten rahatsız etmektedir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA