Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

AK Parti "AKP" NATO da "OTAN" olursa ne olur?

Başbakan Erdoğan'ın "AK Parti" yerine "AKP" diyenleri "Bunu edep dışı söylüyorlar" şeklinde suçlaması, aslında biz Türkleri de etkileyen Amerikan kültürüne dönük bir eleştiri olarak algılanabilirdi. Kişi ve kurumların isimlerinin baş harflerini kullanarak yapılan kısaltmalar (Abbreviations), tüm dünyayı etkiledi.
İnternette Google arama motoruna girip "Abbreviations" yazınca, tıpta, askerlikte, hukukta, eczacılıkta, bilişimde ve hemen her alanda isimlerin sadece baş harflerinin kullanılmasına (Initialism) ilişkin sözlüklerin ve internet sitelerinin bulunduğunu görürsünüz.
Bunlardan birine (www. abbreviations. com) girip, Türkçe'deki kısaltmalar listesine baktım.
Yüzlerce örnekten bazıları şunlardı:
ÖSS: Öğrenci Seçme Sınavı/ AÖF: Açık Öğretim Fakültesi/ ÇAYKUR: Çay İşlemeleri Genel Müdürlüğü/ ÇUKOBİRLİK: Çukurova Pamuk Tarım Satış Kooperatifleri Birliği/ TMSF: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu/ AA: Anadolu Ajansı/ AB: Avrupa Birliği/ AİHM: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi/ POAŞ: Petrol Ofisi Anonim Ortaklığı. v.b.
Bu açıdan baktığınızda "velev ki" Başbakan'ın söylemi ile "Bizim Yargıtay Başsavcılığı'ndaki kısaltılmış adımız AK Parti" olsa bile, seçmen kitlelerinin bu partiye oy vermeleri gibi bu partinin adının bazıları tarafından "AKP" biçiminde söylenmesini de Yargıtay Başsavcılığı önleyemez.

Başsavcılık ve AK Parti

Ayrıca Başsavcılık bu partinin adının söylenme şekli ne olursa olsun, partinin izlediği yol hakkında pek iyi şeyler düşünmemektedir. Hatta "Adalet ve Kalkınma Partisi" denilerek bu partinin kapatılması bile istenmekte değil midir?
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, daha dün Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Onur Günü etkinliğinde Türkan Saylan'ı anarak başladığı konuşmasında şöyle dememiş midir?
- Muhafazakâr partiler öne çıktıkça, ekonomik büyümeye daha çok vurgu yapılmak suretiyle, laikliğin gündemden düşürüldüğü görülmektedir...
Bakarsınız Başsavcılıktan ABD Başkanı Obama'nın Kahire konuşması için de "İslam dininin siyasete alet edilmesi sonucu ekonomik kriz gündemden düşürülmek isteniyor " değerlendirmesi de gelebilir bir gün.
Bütün bu gerçeklerin ışığında Başbakan'ın şu sözleri, amacını aşmış değerlendirmeler biçiminde ele alınmalıdır:
- Bizim Yargıtay Başsavcılığı'nda olan kısaltılmış adımız AK Parti'dir. Herkes bunu böyle yazmaya mecburdur. Böyle yazmıyorsa bu edebe, adaba sığmaz. Benim yasal olarak kısaltılmış adım neyse onu söylemeye mecbursun. O zaman iftira atıyorsun. Bizi olmadığımız şekilde gösteriyorsun. Olmadığımız bir isimle anmaya çalışıyorsun. Şüphesiz ki tabii bizim onlara saygımız olmaz.

Sana mı söyledi ki?

Ancak aynı şekilde birilerinin de bu sözler üzerine "Başbakan bana neden edepsiz dedi" diye kendilerini ortaya atmalarını anlamak da pek mümkün değildir.
Hani tıklım tıklım dolu bir sinema salonunda sahneye çıkan bir adam salondaki seyircilere hitaben "Ulan Ahmet, neredeysen kendini göster" diye avazı çıktığı kadar bağırınca, üst balkonlardaki seyircilerin arasından bir kişi ayağa kalkmış ve sahnedeki adama "Benim adım Ahmet değil, neden bana böyle bağırıyorsun" diye bağırarak cevap vermiş ya.
İşte öyle bir şey...
Bu kısaltmalar Başbakan'ı sinirlendirdiği gibi, bazılarımızı da güldürebilir.
Eski ve ünlü bir yazar NATO'nun davetlisi olarak 1960'larda Paris'e gittiğinde "OTAN" kısaltmasını görünce "Hani biz NATO'ya gelmiştik" diye şaşkınlık yaşamıştı.
"OTAN" Fransızca "Organisation du Traité de l'Atlantique Nord"u**1 , NATO ise İngilizce "North Atlantic Treaty Organisation" ın kısaltılmışlarıdır ve ikisi de aynı kurumu ifade etmektedir.
Neyse...
Ben kısaltmalar sözlüğüne "AKP" yazdım. Karşıma iki madde çıktı.
1-Alaska'daki "Anaktuvuk Pass" havaalanının uluslararası havacılıktaki kısaltılmışı.
2-"Asyalı Kral Posse"... Bu lakabı taşıyan Laos kökenli ve Detroit'li suçlu karıştığı tecavüz ve soygunlardan ötürü gazete manşetlerinde yer almış.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA