Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Önceden görülebilir gelişmelerin ülkesi olmak

Kitaplarımı karıştırırken yıllar önce yazdığım bir yazımı kesip, bir kitabın sayfaları arasına koymuş olduğumu görüp şaşırdım.
Çünkü eski yazılarımı ne saklarım, ne de arşivlerim.
Mevlana'nın şiirleştirdiği ve Sezen Aksu'nun şarkılaştırdığı gibi "Dün dünle geçti cancağızım/ Artık yeni şeyler söylemek lazım" diye düşünürüm ben de.
Ama bir kitabın sayfaları arasında bulduğum eski yazıma bakınca, ne kadar yeni şeyler söylemeye çalışsam da beklentilerimin eskilerinden farksız olduklarını görerek, üzüldüm.
Bugün de yazsam aynı şeyleri seslendireceğim bu yazıda şöyle demişim:
İnsan toplumlarının "istikrar"dan anladığı şey, "önceden görülebilir" olayların egemen olduğu bir sosyal düzendir..
Uygar bir kent düzenindeki trafik olayına katılanlar, kırmızı ışık yanınca durulduğunu, yeşil yanınca geçildiğini önceden bilirler..
Yıllardır her gün işlerine giden insanlar, her sabah, "acaba bugün kovuldum" mu diye işyerlerinin kapısından geçmez..

Kuralların ülkesi

Oyunlar, önceden belirlenmiş kurallara göre oynanır.. Hukuk, ilan edilmiş kanunlarla yönlendirilir.. Yeni kanunlar, eskiye dönük hüküm ifade etmez.. Kanunda yazılı olmayan fiiller suç olmaz..
Zamanı gelince seçimler yapılır.. Süresi dolan görevli, yerini bir başkasına bırakır.. Eğer sistemin adı "demokrasi" ise, ülkeyi seçilmişler yönetir..
Eğer toplumda "önceden görülebilir" olaylar, "rutin-dışı" olgular karşısında azınlıkta kalıyorsa, o zaman sürekli kendineözgü çözümler üretilmek istenir..
Kişiler için, kanunlar ve hatta anayasalar değiştirilir.. Demokrasiye askeri müdahaleler, "meşru" olarak görülür.. Kartellerin ekonomiyi "haksız rekabet" ortamına sokması, "doğal büyüme" şeklinde sunulur..
Bu önceden görülebilir olayların giderek azalması sonunda, toplumun morali bozulur.. Hukuk da, siyaset de, güven yıpranmasına konu olur..
Aman, Türkiye bu duruma düşmesin!..
Evet...
Türkiye'nin düzenine ve istikrara dönük olarak bunları söylemişim on yıllar önce.
Dilerim bu yazdıklarım yakın yarında sadece geçmişteki beklentilerimi yansıtan düşünceler olarak güncel de anlam ifade etmezler.
"Önceden görülebilir durumlar"ın çoğunlukta bulunduğu bir sosyo-politik yaşama kavuşuruz belki.
Bakarsınız istikrardan ve güven ortamından sıkılıp bunaldığımız günler bile gelir...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA