Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Askeri lise meslek lisesi değil, aslında fen lisesidir

MESLEKLER VE OKULLAR

Cumartesi akşamı Başbakan Erdoğan'ın konuk olduğu "Siyaset Meydanı" programında "İmam Hatipler" ve "Meslek Liseleri" hakkında başbakanın açıklamalarını dinledikten sonra, eski bir asker olan Ali Kırca'ya "Askeri okullardaki eğitim meslek liselerindeki eğitimle aynı mı; askeri lise mezunlarının üniversiteye girmelerindeki durum nedir" sorusunu yöneltmiştim.
Programın kısıtlı süresi dolayısıyla Ali Kırca etraflı bir cevap veremedi.
Sayın okurum Ahmet Yalın'dan dün bu soruma açıklayıcı bir cevap geldi.
Aynen aktarıyorum:
"Sorunuza mezun olduğum için cevap verebileceğimi düşünüyorum. Askeri okullarda verilen dersler fen liselerinde verilen derslerle aynıdır. Milli eğitimin müfredatında ne varsa aynı şekilde uygulanmaktadır.
Din bilgisi ve Ahlak dersine de askeriyede görev yapan subay din adamları girmektedir.
Mesleki ders olarak ise sadece bir adet ders verilmektedir.
Mesleki dersler harp okullarında az olarak, hatta orada da mühendislik eğitimi verilmesi sebebiyle ancak harp okulundan mezun olunduktan sonraki ilk sene içinde verilebilmektedir.
Askeri okullardan üniversiteye girmek gibi bir yol yoktur. Sadece bazı senelerde GATA'ya ya da ihtiyaç olursa beden eğitimi öğretmeni ihtiyacını karşılayabilmek için Spor Akademisi'ne gönderilmektedir.
ÖSS'ye girecek öğrenciler sınıfın ilk 20 -30'u içinden istekli olanlardan seçilir. Fakat bunlar çok nadir olmakta ve belirtilen kontenjanlar dahilindedir. Yani iyi bir puan da alsanız sadece kontenjana giren ilk 2-
3 gibi olanlar gidebilmektedir. Burada okulun fen lisesi olması nedeniyle ÖSS'de katsayı farkı sebebiyle diğer bölümlere girmek imkânsızdır. Bazen Hukuk kontenjanı açılsa da buraya girilememektedir.
O yüzden askeri okulları meslek liselerinden ziyade fen liseleri ile karşılaştırmanız lazım. Teşekkür ederim. Ahmet Yalın"

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA