Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Daha fazla aydınlanmak istiyoruz....

Wiki-sızıntısı belgelerde aradığı "Gizli bilgiler"i şu ana kadar bulamayanların oluşturduğu çoğunluktan biriyim.
Aslında bu gizli bilgiler bazen savaşların sonrasında bile açığa çıkmıyor.
Örneğin Hitler Almanya'sı 22 Haziran 1941'de Sovyetler Birliği'ne saldırmasaydı, hedefte Türkiye vardı.
Naziler işgal ettikleri her ülkede, Norveç'in "Vidkun Quisling"inde olduğu gibi önceden belirlenmiş işbirlikçilerle hükümetler kurarlardı. "Naziler Türkiye'yi işgal etselerdi Türkiye'nin Quisling'i kim olacaktı" bu bilinemedi.
Alman Büyükelçisi Von Papen'in Türk dostları biliniyordu, ama bunlardan hangileri Nazizm'e adanmıştı, bu açıklanmadı.
Bunun gibi Sovyetler'in Finlandiya'daki kuklası da Otto W.Kuusinen değil miydi 1940'lı yıllarda?
Mesela 2002 sonrası yıllarda bir askeri darbe olsaydı, kurulacak "Ulusal Mutabakat Hükümeti"nde Amerika'nın "Bizim çocuklar" olarak niteleyebileceği hangi isimler yer alabilirdi bilgisini Wikileaks belgelerinde bulamamış olmaktan şikâyetçiyim.

Baykal kasetinin esrarı

Gerçi Engin Ardıç böyle bir muhayyel hükümete girecek isimler üzerinde dün çeşitlemeler yapmıştı ama, tam ve kesin listeyi ancak Wikileaks belgelerinde gördükten sonra bilebiliriz.
Bunun gibi Deniz Baykal'ın bir günde tasfiye edilmesine sebep olan video görüntülerini kimlerin kaydettiğini ve internete yerleştirdiğini de, Wikileaks'den öğrenmeyi ümit ediyorum.
Her taşın altında Amerikan parmağı arayanların, CHP'deki son gelişmelerde Amerikan katkısı olmadığına inanmaları kolay olmasa gerek.
Çünkü Wikileaks belgelerinde, Baykal CHP'sine ilişkin değerlendirmeler de vardı.
Mesela 30 Aralık 2005'te "gizli" ibaresiyle gönderilen "İki yıllık iktidarın ardından Erdoğan ve AK Parti" başlıklı belgede dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Başbakan Erdoğan'a yönelttiği eleştiriler "alışılagelmiş sızlanmalar" olarak nitelenirken CHP'den de İngilizce "A bunch of elitist ankle-biters" olarak söz ediliyordu...

ABD'nin gözünde CHP

Dün Refik Erduran ne güzel özetlemişti bu bilgilerin Türkçe'ye nasıl çevrilmesi gerektiğini.
Alıntılayarak hatırlatayım:
"Çeviri yetersizlikleri yanıltıcı olabiliyor. Sözün aslı acayip: 'A bunch of elitist ankle- biters.' Düz çevirisi: Seçkinci bir ayak bileği ısırıcıları takımı.
Haber hazırlayan arkadaşların 'gürültücüler' diye aktardığı, ilk kez duyduğum 'ayak bileği ısırıcıları' lafının anlamını kestirmek kolay değil. Sözlüklerde de karşılığı yok.
Hani viyaklayarak insanın ayaklarına doğru hamle eden bücür ama şirret köpecikler vardır; ısırmalarından korkulmasa da tedirgin olunur. Onlardan esinlenerek üretilmiş bir deyim galiba. İddiadaki 'seçkinci' teşhisine katılsanız bile küçümseme dozunu onaylamayacağınıza eminim. CHP'li dostların hakareti nasıl yanıtlamak isteyeceklerini bilemem."

Bilgi bekliyoruz

Wikileaks belgelerinde Ecevit'in Başbakanlığında hastalanması ve tedavisi döneminde ortaya atılan söylentilerin gerçekliğine ilişkin bilgiler de yoktu.
Veya Başbakan Erdoğan ile dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt'ın 4 Mayıs 2007'deki 2 saat 15 dakikalık Dolmabahçe Zirvesi'nde neler konuştukları hakkında, herhalde birileri Amerika'nın dedikodu bağımlısı diplomatlarına bilgi vermişlerdir.
Hatırlanacağı gibi 27 Nisan e-muhtırası sonrasındaki ilk buluşmaydı bu.
Bu konuda aydınlanmayı sağlayacak kriptoları da henüz göremedik yayınlanan belgeler arasında.
Wikileaks'ten daha aydınlatıcı bilgiler çıkmasını bekliyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA