Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Siyaset korsanları demokratik devrimleri de kaçırırlar...

Uçak kaçırılması veya gemi kaçırılması hakkında bilgimiz var.
Ama demokrasinin kaçırılması konusunu fazla irdelemedik.
Şimdi bu konu Tahrir Meydanı'ndaki demokrasi isteyen Mısırlıların beklentilerinin kaçırılması ihtimali üzerine gündeme geldi.
Demokrasinin ya da demokratik devrimlerin kaçırılmasına somut örnek olarak, Humeyni'nin İran'daki demok- ratik devrimi kaçırıp Şah'ın despotik yönetiminden daha baskıcı bir totaliter rejime dönüştürmesi gösterilebilir.
El Cezire'nin internet sitesinde yazan Ortadoğu uzmanı Prof. Mark LeVine, 1978'de başlayan ve Şah rejiminin devrilmesini hedef alan kitlesel direnişin, Fransız filozofu Foucault'yu nasıl yanılttığını ve filozofun "İran yeni bir dönemin şafağında" içerikli yorumlar yaptığını hatırlatıyordu.
Mısır'da demokrasi isteyen kitlelerin rüyalarını acaba kimler kaçırabilir?
Amerika mı, ordu mu, siyasal İslam mı?

Obama'nın söyledikleri

ABD Başkanı Obama'nın Mısır'daki durum üzerine yaptığı doğru gözlemlerle dolu konuşmasının bir bölümünü, Mehmet Altan Star'daki yazısında alıntılamıştı.
Bu önemli konuşmayı ben de özetle hatırlatayım:
"Ben insanların bir takım belirli şeyleri istediklerine kesinlikle inanıyorum: Düşüncelerinizi söyleme olanağı, yönetiminizle ilgili söz sahibi olma; hukukun üstünlüğüne güven duyma; adaletin eşit uygulanması; şeffaf ve halkından çalmayan hükümet; istediğin gibi yaşama özgürlüğü gibi...
Bunlar yalnız Amerikan idealleri değil, insan haklarıdır ve bu yüzden bu hakları her yerde savunacağız.

Seçim yetmez...

Bazıları demokrasiyi ancak iktidarda olmadıkları zaman savunur, iktidara geçtiklerinde ise diğerlerinin haklarını insafsızca çiğner.
O halde bu tip bir durum nerede meydana gelirse gelsin, halk için ve halk tarafından seçilen bir hükümet, tüm yetkililer için tek bir standart uygular: siz yetkinizi zorla değil fikir birliği ile sürdürmelisiniz; azınlıkların haklarına saygı göstermeli; hoşgörü ve uzlaşma ruhu ile çalışmalı; ulusun çıkarlarını ve politik sürecin meşru faaliyetini kendi partinizden üstün tutmalısınız.
Bu bileşenler olmadıkça, sadece seçimlere gidilmesi gerçek bir demokrasiyi var edemez."

Kim kaçırabilir?

Obama'nın bu sözlerini okuduktan sonra baştaki sorumu tekrarlayayım:
-Mısır'da demokrasi isteyen kitlelerin rüyalarını acaba kimler kaçırabilir?
Amerika mı, ordu mu, siyasal İslam mı?
Örneğin Obama Kahire'deki rejimin uluslararası demokrasinin ve hukukun kurallarına uymasını isterken, aynı isteği İsrail yönetimine yönelik olarak da seslendirmezse ve mesela Gazze Faciası'nı görmezden gelirse...
Bu durumda Mısır halkının demokrasi özlemini kaçırmayı planlayan ve Mübarek'i Siyonizm'in işbirlikçisi olmakla suçlayan bir kesim siyaset korsanlarının işleri kolaylaşmaz mı?
Bütün bunları önümüzdeki kısa dönemde göreceğiz.
Ama bilelim ki tarihte devrimlerin siyaset korsanları tarafından kaçırılmasının sayısız örneği vardır.
Napolyon Fransız Devrimi'ni, Stalin Sovyet Devrimi'ni böyle kaçırmamışlar mıydı?
Bizdeki siyaset korsanlığı örneklerine de ileride gireriz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA