Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Demokratik siyasetin temel öğesi sorumluluktur

Siyaseti tribünden izleyen ve aktif siyasete sadece dört yılda bir sandığa gidip oy kullanarak katılanlar için, eleştirmek de, muhalefet etmek de sonuçta bir düşünce faaliyetidir.
Tabii ideolojik saplantısı olanları, önyargıları bulunanları, "Nefret"i siyasi düşüncenin yerine ikame edenleri bu genellemenin dışında tutmamız gerekiyor.
Ama eğer bir gün iktidar olmak için siyaset yapıyorsanız taşıdığınız sorumluluk, iktidarın taşıdığı sorumluluğa yakın ağırlıktadır.
Birincisi, siyasette her kullandığınız cümlenin parasal karşılığını da hesap etmek zorunda olmanız gerekir.
Bir vaatte mi bulunuyorsunuz?
Mesela "Biz iktidar olursak emeklilik hakkını 40'lı yaşlarında olanlara da tanıyacağız" mı diyorsunuz...
Bunu gerçekleştirenlerin yüzünden sosyal güvenlik sistemimizin nasıl çöktüğünü hepimiz görmedik mi?

Barış güvercinleri

Veya imajınızı başınızın etrafında uçuşan beyaz güvercinlerle ve "Barış" söylemine dayalı olarak mı oluşturdunuz...
Böyle yola çıkanların sonunda miğferli fotoğraflardan oluşmuş posterlere dayanarak seçim aradıklarına tanık olmadık mı?
Bunun gibi "Onlar ortak biz pazar" söylemi ile Avrupa Birliği'ne hayır diyenleri, üyelik fırsatı ayağımıza gelmişken bunu reddedenleri, daha sonra Helsinki zirvelerinde kapıyı aralamaya çalışırken görmedik mi?
Kısacası muhalefet liderleri konuşurken "Ben başbakan olsam belirli konularda farklı mı davranırdım" içerikli bir iç hesaplaşma yapmaları, demokratik siyasetin sağlığını korur.
Örneğin kendi ülkenizde tutukluluğun mahkûmiyet yerine geçmesini, cezaevlerinde düşünce suçlularının bulunmasını eleştirmeniz tabii ki doğrudur.
Ama kendi ülkenizi bu konuda en ağır üslupla eleştirirken, Suriye'de olup bitenlere bir nevi anlayışla yaklaşmanız, tutarlı değildir.

İktidar olabilmek
Bütün bunların arasında "Nasıl iktidar olabilirim" sorusuna da cevap bulmanız, demokratik siyasetin varlık sebebinin gereğidir.
Eğer "Değişim"in yarattığı yeni koşulları görmezden gelirseniz, eski dünyanın yaklaşımları ile yeni dünyaya çözümler sunarsanız, yurttaki ve dünyadaki değişime uyum gösteremezseniz, oy alıp iktidar olmanız pek mümkün değildir.
Kemikleşmiş ve saplantılı bir azınlığın oylarına dayanarak yıllarca siyaset yapabilirsiniz.
Ama asla iktidar olamazsınız.
Tabii ki iktidar sorumluluğu ve bu sorumluluğa uyarlı davranışları sergilemek, muhalefet olmaktan daha zordur.

İktidar sorumluluğu
İktidarın getirdiği "Güç" bu sorumlulukları unutturabilir.
Gerginliğin ve sert üslubun, iktidara değil muhalefete yaradığı gerçeği unutulabilir.
Ayrıca demokraside hiçbir iktidarın ebedi olmadığı da hatırlardan çıkabilir.
Bir sorunu çözerken en az 100 tane yeni sorunun ürediği görmezden gelinerek "Bizim çözemediğimiz sorun kalmadı" yanılgısına da düşülebilir.
Kısacası demokratik siyasetin en ağırlıklı öğeleri "Gerçekçilik", "Sorumluluk", "Hakkaniyet", "Nezaket" ve tabii ki "Empati" duygusunun var olmasıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA