Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Alaeddin Yavaşça'nın 87'nci yaşı ve 652 bestesi üzerine...

Türk müziği öldü diyenlere verilecek en kısa cevap "Ama Alaeddin Yavaşça var ya" şeklinde olabilir.
Cumartesi günü Alaeddin Yavaşça'nın 87'nci doğum gününü Pera Müzesi'nde, bir Eğitim Gönüllüleri Vakfı etkinliği olarak da kutladık. Malvarlığını bu vakfa vasiyet eden Yavaşça'ya, küçük bir öğrencinin yaptığı renklerle dolu bir tablo, Pera Müzesi'nin kurucusu İnan Kıraç tarafından doğum günü armağanı olarak verildi.
Her yıl bir "Olay" biçiminde yaşadığımız bu kutlamaların mimarı, bir müzik tutkunu ve gerçek bir dost olan Cengiz Solakoğlu'dur. Evlerdeki fasılları kamerasıyla kaydeden Solakoğlu'nun arşivinde yok yoktur.
Şaka değil... Alaeddin Yavaşça'nın 652 tane bestesi var.
Eşi Ayten Yavaşça bu bestelerden 88'ini "Hikâyeleriyle Alaeddin Yavaşça Besteleri"nde kitaplaştırdı. Bu kitap da bir TEGEV yayını olarak bizlere doğum gününde verildi.
Daha önemlisi çok değerli sanatçılar ve Alaeddin Yavaşça, bu bestelerden bazılarını doğum gününde bizlere dinlettiler.
Mustafa Yolaşan'ın sunduğu konser bölümüne sondan, yani Yavaşça'nın icrasından başlayalım.

Yavaşça'nın soluğu
Sahneye gelen Alaeddin Yavaşça önce Haseki Hastanesi'ndeki Başhekimliği günlerini ve hocası rahmetli Prof. Dr. Tevfik Remzi Kazancıgil'den öğrendiklerini (adap ve erkân) anlattı bizlere.
Sonra o dönemde Başhekim Muavini olan Vahit Özaydın'ın şiiri üzerine yaptığı Acemaşiran şarkıyı okudu... "Gönül aşkınla oldu pare pare/ Koşup geldim uzaklardan o yâre/ Gönül ister kader vermez ne çare".
87 yaşındaki bir sanatçının hançeresinden bu seslerin çıkması heyecan vericiydi. Çoğumuz gözyaşlarımızı silerek dinledik Yavaşça'yı.
Yavaşça'nın daha sonra seslendirdiği kendi bestesi olan Bestenigâr şarkının güftesi Abdülkadir Ören'e aitti. "Gönül çeşmi nigarın müptelası/ Ne baygındır nigah-ı can ezası/ Değer dünyalara tavr ü edası".
Büyük besteci ve yorumcunun doğum günü konserinde onun bestelerini söyleyen sanatçılara ve şarkılara gelince...

Şarkılar ve solistler
Adnan Çoban (Tutuşan sineme), Adnan Mungan (Saklarım sinede), Çetin Körükçü (Başka söz söylemem), Güler Basuşen (Mestane nigah şuh duruşun), Çiğdem Kırömeroğlu Yarkın (Bu tatsız akşam saatinde), Melihat Gülses (Ne bildin kıymetim), Mithat Özyılmazel (Elimde sükutun nabzını dinle), Mustafa Doğan Dikmen (İnan kalbimi verdim de), Münip Utandı (Ne günah etse açılmaz), Necmettin Yıldırım (Bir garip âşığım ben), Nesrin Körükçü (O yemyeşil gözlerin)...

İyi ki doğdun
Daha sonra bütün sanatçılar koro olarak "Şimdi bahara erdim"i söylediler.
Doğum gününün konuklarından biri de Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu'ydu.
1984'te Meriç Nehri'ni aşarak Türkiye'ye sığınan Batı Trakyalı Müezzinoğlu'nun vatandaşlık başvurusu kabul edilmiyormuş. O sırada çalıştığı Haseki Hastanesi'nin Başhekimi olan Yavaşça'nın özel başvurusu ile Bakanlar Kurulu'ndan Müezzinoğlu için vatandaşlık kararı çıkmış.
Düşünün ki Müezzinoğlu şimdi Türkiye Cumhuriyeti'nin Sağlık Bakanı...
"İyi ki doğdun Alaeddin Yavaşça" diyerek bu yazıyı noktalıyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA