Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Güzellik geçicidir ama akılsızlık kalıcıdır

Gerçekten de denizdeki balıkların denizi bilmemeleri gibi bir beyinsel körlük var bazılarının zihinlerinde.
Sanki Türkiye de, dünya da 1923'te donduruldu. Sanki 1923'ten önce de evrende büyük bir boşluk vardı. Her şey 1923'te Cumhuriyet'in ilanı ile başladı ve Türkiye'nin de, dünyanın da düzeni hiç değişmeden aynı biçimde devam ediyor.
Bu beyinsel ve ideolojik özürlüler "Cumhuriyet'e sahip çıkıyoruz" gerekçesiyle insanlığın ve Türk toplumunun gelişmesine, değişime, yurt ve dünya gerçeklerine sırtlarını dönüyorlar. 1923 Cumhuriyet'ini, 21'inci yüzyıl Cumhuriyet Türkiye'sinin sahip olduğu demokrasinin ve kaçınılmaz olan değişimin anti-teziymiş gibi sunmaya çalışıyorlar.
Dün Akşam'da arkadaşımız Fikri Akyüz bu tür zekâ özürlüleri uyaracak nitelikte bir yazı yazmış ve Cumhuriyet'in 90 yılında neleri görüp yaşadığımıza ilişki bazı hatırlatmalar yapmıştı.

Akyüz'ün hatırlatmaları
Özet alıntılar yapayım Akyüz'ün yazısından...
- 1999'da "Kürtçe klip çekeceğim" dediği için Ahmet Kaya linçe maruz kaldı. 2013'te Ahmet Kaya'ya Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü verildi.
- 1926'da İzmir suikastı iddiasıyla İstiklal Mahkemesi'nde Kazım Karabekir'in idamı istendi... (2013'te) YÖK tarafından Atatürk Üniversitesi Eğitim Fakültesi'ne "Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi" adı verildi. Fakültenin İnkılâp Tarihi sınavında da, Kazım Karabekir'e "vatan haini, soysuz" diye hitap edilen Nutuk'tan soru soruldu.
- 1970'lerde Atatürk'ü eleştirenlere Bülent Ecevit "yobaz" dedi. 1990'larda Ecevit, Atatürk'ü destekleyenlerin "vatan haini" dediği Vahdettin için "Vatan haini değil" dedi.

Dünya değişirken

- 1980'de ABD'nin iteklemesiyle Saddam İran'a saldırdı. 1990 ve 2003'te ABD, İran'a da saldırabilmek için Saddam'a saldırdı. 1979'da SSCB Afganistan'a saldırdı. Soğuk savaş nedeniyle 1979'da Afganları destekleyen ABD, 2001'de Afganistan'a saldırdı.
- 1950'de iktidara Menderes geldi. 1947'de açılan İnönü Stadı'nın ismi Menderes tarafından 1952'de Mithatpaşa Stadı olarak değiştirildi. "Fi tarihinde" yani 1876'da Abdülaziz'i deviren darbeci Mithat Paşa'nın ismini stada veren Menderes, 1960'ta darbeyle devrildi. 1973'te stada tekrar İnönü adı verildi.

Akılsızlık kalıcıdır

Bunlar Fikri Akyüz'ün bazı hatırlatmalarıydı.
Herhalde büyük çoğunluğumuz bu 90 yılda 2'nci Dünya Savaşı'nın yaşandığını, bu savaşın sonunda Türkiye'nin Amerikan İttifakı'na girdiğini, çok partili demokrasiye geçtiğimizi ve dört defa darbe ile demokrasiye ara verildiğini de hatırlıyoruz.
Kentleşmeyi, ihracat ve turizm hamlelerini, Sovyetler Birliği'nin çöküp dağılmasını, Demir Perde ülkelerinin Avrupa Birliği üyesi olmalarını, Komünist Çin'in kapitalist dünya rekabetine girmesini, Çavuşesku'yu, Saddam'ı falan da herhalde unutmadık.
O Cumhuriyet'in vatan haini Nâzım Hikmet'i şimdiki Cumhuriyet'te vatan özleminin simgesi olarak görmüyor musunuz?
Kısacası güzellik geçicidir, ama akılsızlık kalıcıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA