Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

İleri gidenler Gülen'i bir kavgaya mı sürüklüyor?

Kendisini ibadete ve hizmete adamış bir inanç adamını siyasi kavganın ve kamplaşmanın ortasına sürüklemek büyük bir hatadır... Fethullah Gülen'in ve dolayısıyla "Cemaat"in "Dershaneler sorunsalı" dolayısıyla içinde bulundukları ikilem, bu hatanın sonucudur.
Dershaneler, Türk eğitim sistemsizliğinin bir yan ürünüdür.
Hızla artan genç nüfusun talebini karşılamaya yetecek oranda yüksek eğitim kurumu açılamadığı için, "Merkezi yerleştirme" adı altında ana sistemle uyumsuz yeni bir sistem yaratmak yoluna gitmiştir.
Bu şekilde resmi eğitimle uyumlu olmayan ve testlere bağlı farklı bir eğitim modeline dayalı üniversiteye giriş sınavları sistemi oluşturulmuştur.
Bunun yanında milyonlarca gencin aynı gün sınava girebilmesi, kopyanın önlenmesi, cevap kâğıtlarının değerlendirilmesi için, milyarlarca liralık yatırımlara dayalı bir teknik ve bürokratik bir yapı kurulmuştur.

Sadece Cemaat dershaneleri mi?
Öğrenci velileri de çocuklarının bu düalist sistemin ikilemine kurban olmamaları için, paralel bir eğitim alıp giriş sınavını kazanabilmeleri amacıyla, dershanelere aile bütçelerini sarsan ödemeleri kabullenmişlerdir.
Burada gözden kaçırılan önemli nokta şu...
Dershaneler sadece Gülen Cemaati'nin bünyesinde yok ki... Bunlar sayı itibariyle tüm dershanelerin yüzde 20'sini oluşturuyor.
FEM Dershaneleri'nin dışında Final Dergisi Dershaneleri, Uğur Dershaneleri, Kültür Dershaneleri, Birey Dergisi Dershaneleri, Sınav Dergisi Dershaneleri benzeri kuruluşların yanında hemen her ilde sayısız dershane ve büyük dershanelerin şubeleri var.
Eğer eğitim sistemini yenilemek amacıyla dershanelerin devre dışı bırakılmasına dönük bir girişim varsa, bundan sadece Cemaat'in işlettiği dershaneler etkilenmeyecek ki...

Gülen kavgaya sürükleniyor

Ama bazılarının içinden üniversitelerin de ürediği diğer dershanelerden ve onların sahiplerinden bu girişime dönük bir ses çıkmıyor. Sadece Cemaat'in sözcüleri ve yayın organları bu girişim dolayısıyla, olayı bir siyasi kavga zeminine taşıyorlar. Bu arada Fethullah Gülen kendi iradesi dışındaki bir kamplaşmanın ortasına sürükleniyor.
Oysa dershanelere dönük proje, serbest rekabeti ve teşebbüs özgürlüğünü tehlikeye sokan bir girişim olarak ele alınabilir ve tüm diğer dershaneler de bu eleştiri çerçevesinde aynı cephede yer alabilirler.
Ya da dershaneleri kuranların amacı gerçekten daha iyi bir eğitimin gerçekleştirilmesi ise, sistemdeki tutarsızlık sergilenip dershanelerin bu tutarsızlığın kaçınılmaz bir yan ürünü olduğu kamuoyuna anlatılabilir.

İleri gidenler yüzünden
"Cemaat"in bu tür siyasi kavgaların içinde fazlasıyla yer almasının ana nedeni, Fethullah Gülen'in Türkiye'ye dönmemesi ve taşıyıcılar aracılığı ile ülkenin gerçeklerini binlerce kilometre öteden ve okyanus aşırı topraklarda ikinci elden algılamak durumunda olmasıdır.
Her oluşumun "İleri gelenler"i yanında "İleri gidenler"i de vardır. Fethullah Gülen Amerika'da yaşamayı tercih ettiği için, Türkiye'de onun adına kavga edenleri bu "İleri gidenler"e örnek gösterebiliriz.
Sonuçta bu ileri gidenler yüzünden eğitim sistemimizin açmazlarını değil, AK Parti ile Cemaat'in yol ayrımını konuşuyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA