Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Amerika'da göçmen olarak yaşamanın da şartları var...

Maktul ABD Başkanı Kennedy, Amerikalıları "Göçmenlerin Ulusu" (A Nation of İmmigrants) olarak nitelemişti 1958'de yazdığı kitabında...
Bu kitapta göçmenlerin inançlardan siyasete, ekonomiden sanata, eğitimden spora kadar her alanda, Amerikan toplumunu etkileyip şekillendirdiğini yazmıştı Kennedy... Beraberlerinde eski gelenekleri getiren insanların yeni ülkelerinde yeni ufuklar, yeni özgürlükler, yeni bir gelecek inşa etmeye çalışırken bunun güvencesini özgürlüklerde bulmalarını "Amerika'nın Sırrı" olarak niteliyordu.
Gerçi Amerika eski zamanlardaki kadar göçmenlere açık değil artık. Dünyanın çeşitli ülkelerine dönük göçmen kotaları var. Amerika'da yerleşip sürekli yaşamak istediğinizde ilk aşamada "Yeşil Kart" (Green Card) alabilmeniz gerekiyor. Sonra da vatandaşlık için başvurup, bir sınavı başarıyla geçebilirseniz Amerikalı olabiliyorsunuz. Tabii bir de anneniz sizi Amerikan topraklarında dünyaya getirdiyse, o anda Amerikan vatandaşı sayılıyorsunuz.

Yeşil kart alabilmek...

Pek çok tanıdığım, bu süreçlerden geçti.
Eğer piyango yöntemi ile "Yeşil Kart adayı" konumunda davet almadıysanız, "Yeşil Kart" alabilmenin en kestirme yolu başvuran kişinin bu ülkede bir başka kişinin sahip olmadığı veya ihtiyaç duyulan bir mesleğin mensubu olduğunu kanıtlamasıdır.
Amerika'ya yıllar önce yerleşmiş ve artık vatandaş da olan bir arkadaşım Anadolu'nun bir kentinde yaşayan kardeşine Yeşil Kart alabilmek için onu, "Müslüman cenazesi yıkama uzmanı" olarak göstermişti başvuru formunda... Amerika'da bu meslekten başka bir uzman bulmak pek mümkün olmadığı için, kardeşi hemen bir Yeşil Kart sahibi olmuştu.
Amerika'da uzun yıllardır yaşayan ama vatandaş olmamış bir "Göçmen" konumundaysanız, ikametinizin devamı için mutlaka bu süreçlerden geçmiş olmanız gerekir.

Vatandaş olmak

Vatandaş olmak ise, İngilizce bilmeyi ve Amerikan Anayasası'na ilişkin sorular da içeren sınavı geçmeyi gerektirir...
Mesela Amerikan Anayasası'nda, bu ülkenin Başkanı olabilmek için, Amerika'da doğmuş olmak şartı vardır.
Amerikan vatandaşı olmak için başvuran İtalya'dan göç etmiş bir terziye Anayasa sınavında "Bu ülkede başkan olmayı düşünür müsünüz" şeklinde tuzak bir soru sormuşlar. Terzi de "Böyle bir niyetim yok, terzilik yapmaya devam edeceğim" diyerek Anayasa konusunda bilgi sahibi olmadığını belli etmiş.
İngilizcesi çok zayıf olan bir arkadaşım da kendisine sorulan soruyu yanlış anladığı için aynı soruya önce "Hayır" sonra da "Evet" cevabı ile sınavı geçip vatandaşlık hakkını elde etmişti.

Hayır evete dönüşürse...

Bu arkadaşa vatandaşlık sınavında "Bugün Amerika için savaşır mısınız" diye sormuşlar. O bu soruyu " Savaştan yana mısınız" şeklinde anlayıp "Hayır" demiş. Bu cevap üzerine soruyu açarak tekrarlamışlar. Bu defa "Bu yaşta savaşmak zor ama, söz konusu Amerika ise evet" demiş ve sınavı geçip vatandaş olmuş.
Kısacası Amerika'da yeşil kart sahibi göçmen konumunda bir tanıdığınız varsa, onun Amerika'da ihtiyaç duyulan ya da benzeri bulunmayan hangi mesleği beyan ettiği işin anahtarıdır... Eğer İngilizce bilmiyorsa ve kendisini Amerika'ya adamaya niyetli değilse, sonsuza kadar göçmen kalacak ve vatandaş olamayacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA