Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Olayı anlamadan sadece izlemek de galiba mümkün...

Türkiye'deki günlük siyasi polemiklerden kendinizi dışlamayı deneyin...
Türkiye'deki gelişmeleri, dünyadaki gelişmelerle birlikte değerlendirebildiğinizi varsayın...
Şu son dönemde ne tür devrimlere tanık olduğumuzu düşündünüz mü? Okulda "Taş Devri" veya "Tunç Devri" gibi çağları okuduk.
Fransız Devrimi'nin Avrupa'da ve dünyada ne gibi değişimlere yol açtığını öğrendik...
Ama müfredat programlarında olmadıkları için "Nükleer Çağ"ın, "Gen Devrimi"nin, "Bilişim Dünyası"nın neleri değiştirdiğinin pek farkında değiliz.
Galiba sadece Twitter'dan izlemeye çalışıyoruz "İletişim Çağı"nın yansımalarını... "Kırım'da ne olacak" sorusuna haberlerde cevap ararken, 1991'e kadar sade Kırım'ın değil tüm Ukrayna'nın da Sovyet sınırları içinde bulunduğunu hatırladığımız oluyor mu?

Yeni sınıflar ve milletler

Roma İmparatorluğu'nun veya Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküp dağılmalarının sonuçlarını tarih derslerinin zoruyla biraz okuduk ama, Sovyet İmparatorluğu'nun çöküşü henüz tarih olmadığı için, bunun bize yansımalarını bile pek düşünmüyoruz.
Üst kimlik olan "Sovyet vatandaşlığı" buharlaşınca nasıl Çeçen, Gürcü, Azeri, Moldav, Ukraynalı gibi alt kimlikler "Milliyetler"e dönüştüyse, "Osmanlı vatandaşları" da, Sırp, Boşnak, Arnavut, Bulgar veya Arap olmamışlar mıydı?
Çin'deki kapitalistleşmenin Komünist Parti önderliğinde gerçekleşmesi size çarpıcı gelmiyor mu?

Kim daha Batılı?

Anadolu'nun muhafazakâr kitlelerinin kentlere göçü sonucunda oluşan yeni sınıfsal yapılanmaların da pek farkında olmayabiliriz. AVM'leri dolduranların, teknolojik cihazlarda ucuzluk yapıldığı zaman bunların satıldığı mağazaların önünde kuyruklar oluşturanların tümü, eski kentli Beyaz Türkler mi?
Bir de ihracat rekorları kıran "Anadolu Kaplanları" ile koruma duvarları arkasındaki rekabetsiz dünyada büyütülen "İstanbul Aslanları" arasındaki ilişkileri ele alabilirdik mesela.
Özal'ın bilinçli şekilde teşvik ettiği "Organize Sanayi Bölgeleri" projesinin, Anadolu zanaatkarını sanayiciye, esnafını da tüccara nasıl dönüştürdüğünü irdelemeyi hiç düşünüyor muyuz?

Farklı bir toplum
Örneğin bu "Yeni sınıf"ın insanları tüketim tarzları, ticari ilişkileri, siyasal davranışları açısından da, demokrasiye sahip çıkmalarıyla da , "Laisizm"i veya "Batılılık"ı doktriner bir ideoloji olarak benimsemiş Cumhuriyet muhafızlarından daha fazla Batı'ya yakınlar. "İstanbul Aslanları"nın ucuz emek ve bilinçsiz tüketici olarak gördüğü Anadolu insanları 1960'lardan başlayarak Avrupa'ya "Misafir İşçi" konumunda kitleler halinde göç etmemiş midir? Bunlar Beyaz Türklerden daha çok Avrupalılar şimdi...
Menderes'i ya da Özal'ı ancak öldüklerinden sonra bağırlarına basan kitleler şimdi neden "Tayyip Erdoğan'ı yedirmeyiz" diyerek, o yaşarken meydanları dolduruyor acaba?
Bunları pek düşünmeden siyasete bakmak da mümkün galiba...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA