Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Her 40 yaşını geçmiş insan cumhurbaşkanı olabilir mi?

Seçilme yaşının 18'e indirilmesinin konuşulduğu ve Cumhurbaşkanı olmak için en az 40 yaşında bulunmak şartının bulunduğu bir siyasal ortamda acaba "Gençlik" kavramına bakış açısının gerçek içeriğinde neler vardır?
Bazı yaşlılar kendilerinden önceki kuşaktan insanlarla konuşurken "Gençliğinizin kıymetini bilin" derler. Oysa her gençlik kıymeti bilinmesi gereken anılar içermez... Aslında yaşamın bütün dönemleri gibi gençlik de sadece yaşanır ve geçer. Yakup Kadri Karaosmanoğlu şiirsel bir yazısında "Yıllar yarlardan vefasız" diye bakmaz mı olaya?
Galiba önemli olan hangi yaşta olursanız olun aldığınız nefesin kıymetini bilmeniz ve hayatı ciddiyetle, sorumluluk duyarak ve cesaretle yaşamanızdır. Neticede "Delikanlı" olmak ille de genç olmayı gerektirmez... Ya da yaşın ilerlemiş olması hayattan bezmiş olmak duygusunu ille de beraberinde getirmez.

35 yaş şart mı?

Cahit Sıtkı Tarancı, ateşin yaktığını ve suyun boğduğunu 35 yaşına gelince fark etmişti... Bunu 20'li yaşlarda da fark etmek mümkün değil midir sanki? İnsanlar önlerindeki yılların, arkada kalan yıllardan daha az olduğunu ne zaman fark eder?
Celal Bayar'la son röportajımı yaptığımda, o 102 yaşındaydı. Üzerinde yeni bir takım elbise vardı. Terlik değil ayakkabı giyiyordu. Demokrat Parti'nin kuruluşu sırasında 1946'da İsmet İnönü ile yaptıkları pazarlığı anlatmıştı. Anlattıklarını yazmak için izin istedim. "Olmaz, bunları ben yazıp, ileride kitap yapacağım" dedi.
Siz hiç 102 yaşında oldunuz mu ve "İleride" yapacağınız işleri tasarladınız mı? İnsanlar önlerindeki yılların, arkada kalan yıllardan daha az olduğunu tam olarak ne zaman fark ederler acaba?

Ortak aday arayışı

CHP ve MHP Cumhurbaşkanlığı seçiminde Tayyip Erdoğan'a karşı çıkartabilecekleri ortak bir aday üzerinde düşünce çeşitlemeleri yaparken, herhalde sadece 40 yaşın üzerindeki bir isim aramıyorlar... Kılıçdaroğlu da, Bahçeli de Cumhurbaşkanı seçilebilecek yaşta olmalarına ve partilerinin liderleri olmalarına rağmen, neden kendileri aday olmayı düşünmüyorlar acaba?
Kısacası yaş göreceli bir olgu... İnsanların niteliklerini yaşlarına bakarak anlamak pek mümkün değil. Halk ya da seçmen bir siyasetçiye destek verirken onun kaç yaşında olduğunu pek düşünmez, söylemlerine, vizyonuna, duruşuna ve icraatına bakar...
İlkokuldaki çocuk zayıf notlarla dolu karnesini babasına gösterince adam öfkelenmiş ve "Mozart senin yaşındayken senfoniler besteliyordu" diye bağırmış. Babasının kendisini azarlamasını gülerek dinleyen çocuk ona "Napolyon da senin yaşındayken bütün Avrupa'yı fethetmişti" diye cevap vermiş ya...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA