Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Filistinlilerin anavatanı neresi acaba?

Her toplumun derin belleğinde önyargılara dayalı saplantılı bilgiler vardır... Mesela Hitler her kötülüğün Yahudilerden kaynaklandığını söylerken, bu söylemi kendisi icat etmemişti ki... Wagner'in operalarını izlediği kadar, herhalde Wagner'in kendisine rakip gördüğü Mendelssohn'un Yahudiliğini aşağılayan jurnal mektuplarını da okumuştu.
Bugün için de geçerli olan Alman fıkrasını duymuşsunuzdur.
Bir Yahudi Alman yıllardır yan yana yaşadığı komşusuna "Ben artık bu ülkede yaşamak istemiyorum" diye yakınmış. Komşusu "Neden" diye sorunca da "Yarın Almanya'daki bütün terzileri ve Yahudileri toplayıp, sınır dışı edeceklermiş" demiş. Komşu şaşkın "Terzileri neden sınır dışı etsinler ki" diye tepki gösterince, Yahudi Alman acı acı gülmüş.
- İşte bu nedenle artık bu ülkede yaşamak istemiyorum, diye mırıldanmış.

Filistinlilerin anavatanı neresi?
"Neden terzileri sınır dışı etsinler ki" diye sorarken "Neden Yahudileri sınır dışı etsinler ki" diye sormaya gerek görmeyen bir kafa yapısının yansıması değil midir bu?
İsrail hükümetinin onayladığı yeni "Vatandaşlık Yasa Tasarısı"nda İsrail'in "Yahudi halkının ana vatanı ve ulus devleti" olarak tanımlandığını haberlerde okuduğunuz zaman, bu tür gelişmelerin Almanların Yahudi ırkına uyguladığı soykırımdan da kaynaklandığını herhalde düşünmüşsünüzdür. Ve aynı şekilde İsrail Yahudilerinin kendilerine geçmişte yapılanların benzerini, bugün neden Filistinlilere karşı uyguladıklarını da anlamamışsınızdır. Çünkü sözünü ettiğimiz yasa tasarısı Filistinliler tarafından "İsrail devletinin yalnızca Yahudilere ait olduğunu ve Arap vatandaşların Yahudilerle eşit olmadığı, onların ikinci sınıf vatandaş olarak görüldüğü" şeklinde algılanıyor.

Ders almak meselesi
Bütün bu gelişmeler zaten kaynayan bir kazan konumundaki Ortadoğu'da dileriz yeni bir sıcak krize dayanmaz. Nitekim dün Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada "Bu kanun tasarısı, İsrail'in, Arap dünyasına her anlamıyla hâkim olmak için kullanacağı dini bir savaşın habercisidir" ifadesinin yer alması, muhtemel olumsuz gelişmelerin bir habercisi değil midir?
Bütün bu gelişmeleri izler ve tarih boyutunda da değerlendirirken, bizler de Türkiye'de yaşayan insanlar olarak dersler almayı denemeliyiz. Ve özellikle "Çözüm Süreci"ni sabote etmeyi amaçlayan girişimler karşısında uyanık olmalıyız. Irkçılıktan ve ayrımcılıktan arınmış yeni bir anayasa için hazırlık yapmalıyız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA