Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Yüce Divan ile siyaset birlikte anılan kavramlardır

"17-25 Aralık Darbe Girişimi" olarak bilinen süreçte yolsuzlukla suçlanan ve istifa eden AK Partili dört bakanın Meclis Soruşturma Komisyonu çalışmaları kapsamında gündeme gelmeleri, "Bu iş Yüce Divan'da mı sonuçlanacak" sorusunu da beraberinde getirdi.
Bilmemiz gereken bir gerçek var... Türkiye'de "Siyaset" ile "Yüce Divan" kavramları birlikte yaşarlar. Neticede 27 Mayıs darbesi ile kurulan "Yassıada Divanı" da, bu kapsama girmez mi? Yüce Divan Tek Parti döneminde de gündemdeydi. Cumhuriyet döneminin ilk Yüce Divan yargılaması Yavuz zırhlısının onarımında yolsuzluk yapıldığı iddialarına dayanan, "Yavuz-Havuz Davası" olarak bilinen ve 1928'de Bahriye eski Bakanı İhsan Bey'in (Eryavuz) yargılanmasına dayanan gelişmeydi.

Yüce Divan'a gidenler
O günden AK Parti'nin iktidar olduğu 2002'ye kadar Yüce Divan'a hangi siyasetçilerin çıktığını hatırlayalım...
Bahriye eski Bakanı İhsan Bey (Eryavuz) (1928)
Ticaret eski Bakanı Ali Cenani (1928)
Bahriye eski Bakanı Mahmut Muhtar Paşa (Katırcıoğlu) (1929)
Gümrük Tekel eski Bakanı Suat Hayri Ürgüplü (1947)
Ticaret eski Bakanı Mehmet Baydur (1964)
Sosyal Güvenlik eski Bakanı Hilmi İşgüzar (1981)
Gümrük ve Tekel eski Bakanı Tuncay Mataracı (1981)
Bayındırlık eski Bakanı Şerafettin Elçi (1982)
Bayındırlık eski Bakanı Selahattin Kılıç (1982)
Devlet eski Bakanı İsmail Özdağlar (1985)
Bayındırlık eski bakanları Safa Giray ve Cengiz Altınkaya (1993)

Son dönem Yüce Divanı
1993'ten sonra AK Parti iktidarında Yüce Divan yargılamaları 2004'te yeniden başladı. Kasım 2002 seçimlerinden sonra biri Başbakan olmak üzere sekiz siyasetçi Yüce Divan'a gitti. Son dönemde Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir eski Başbakan da Yüce Divan'da yargılanmış oldu. Eski Başbakan Mesut Yılmaz "Türkbank ihalesine fesat karıştırdığı" iddiası ile Yüce Divan'a gönderildi. Yüce Divan'da sadece eski Enerji Bakanı Cumhur Ersümer "görevi kötüye kullanmak" suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ancak Ersümer'in cezası ertelendi.
İşte son dönemde Yüce Divan'a giden bakanlar:
Enerji ve Tabii Kaynakları eski bakanları Cumhur Ersümer ile Zeki Çakan 13 Temmuz 2004'te Yüce Divan'a gönderildiler. DSP, MHP, ANAP Koalisyon Hükümeti'nde (57'nci Hükümet) Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev yapan Hüsamettin Özkan ile Devlet Bakanlığı görevinde bulunan Recep Önal, 15 Haziran 2004'te Yüce Divan'a gönderildi. 13 Temmuz 2004'te, eski Başbakan Mesut Yılmaz ile Devlet eski Bakanı Güneş Taner Yüce Divan'a gönderildi. 2004'te TBMM Soruşturma Komisyonu, eski Bayındırlık ve İskân Bakanı Yaşar Topçu'nun, Yüce Divan'a sevkini kararlaştırdı. 2004'te Bayındırlık ve İskân eski Bakanı Koray Aydın Yüce Divan'a gönderildi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA