Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

"Mahalle baskısı" her soruna çözüm olabilir mi?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan "Yeşilay En'leri 2015 Ödül Töreni"nde konuşurken "Hani mahalle baskısı diyorlar ya, bu konuda hakikaten mahalle baskısı yapmak lazım. Sigara içenin ayıpladığı bir sosyal alanı tesis etmeliyiz" demiş. "Mahalle Baskısı" konusunda sosyo- politik alanda tatsız deneyler yaşamış bir toplumuz...
"Mahalle Baskısı" kavramı üstelik bu baskının sonuçlarından fazlasıyla etkilenmiş bir kişi olan Tayyip Erdoğan tarafından sigara bağımlılığına karşı içerikli olsa bile kullanılırken, bu vesile ile galiba bir kez daha düşünmemiz gerekiyor.
Bu mahalle baskısının nerelere kadar dayanabileceğine bir örneği Hindistan'dan verebiliriz...

Et yemek yasaklandı

Geçen hafta Hindistan'ın 113 milyon nüfuslu ve aralarında Mumbai'nin de (Bombay) bulunduğu Maharaştra eyaletinde dana ve sığır eti yasaklandı... Bu yasak, ineği kutsal kabul eden Hindu inancının egemen olduğu "Bharatiya Janata Partisi"nin aşırı kanadından yıllar önce kararlaştırılmıştı. Şimdiki Cumhurbaşkanı Pranab Mukhercee de bu kararı onaylayınca, yasak kanun haline dönüştü. Artık evlerinde ve çiftliklerinde dana ve sığır besleyenler hem 5 yıl hapis cezasına çarptırılacak hem de para cezası ödeyecekler.
"Hinduizm"de sadece et yemek yasak değil, alkol de yasak... 1971'de bir grup gazeteci Hindistan'ı ziyaret ederken, daha sonra 1977-79 arasında Başbakan da olan Morarji Desai'yle (1896-1995) bir görüşme yapmıştık. Fanatik bir Hindu olan Desai, 1952'de Maharaştra'nın valiğini yaparken, bu eyalette alkollü içkileri yasaklamış.

Neden öldüler?

Gruptaki gazetecilerden rahmetli Kayhan Sağlamer özellikle şaraba düşkün bir meslektaşımızdı. Maharaştra'da koyduğu yasağı hatırlatarak Morarji Desai'ye "Ben Hintli olsam size oy vermezdim" demişti. Desai de "Sizin ulusal kahramanınız Atatürk sirozdan ölmedi mi" diyerek, Kayhan'a cevap vermişti... O anda hiçbirimiz "Sizin ulusal kahramanınız Mahatma Gandi'yi de hiç alkol kullanmayan fanatik bir Hindu vurup öldürmedi mi" demeyi akıl etmemiştik. Şimdi Maharaştra'da sığır ve dana etinin yasaklandığını duyunca o günleri hatırladım.

Mahalle baskısı
"Hindistan nüfusunun yüzde 14'ünü oluşturan Müslümanlar, yüzde 3'ünü oluşturan Hıristiyanlar, köktenci olmayan Hindu çoğunluk, Budistler, Jainistler yani et yemeyi günah olarak görmeyen insanlar acaba ne diyorlar" dedim içimden...
Nitekim Haydarabad'da üniversite öğrencileri lokantalarda yaptırdıkları "Biftek Biryani" paketlerini sokaklarda dağıtmışlar.
Eğer sigara gerçekten zararlı ise, devlet bunun üretimini yasaklar. Sigara endüstrisini bir vergi kaynağı olarak görmez.
"Mahalle baskısı" sonunda Hindistan'da olduğu gibi et yasağına veya bizde olduğu gibi başı örtülülere baskı yapılmasına kadar dayanabilir...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA