Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Türkiye’nin yarınına bir ecnebi gibi bakmayalım

Türkiye'nin bir kentinde yaşarken ve gazeteden ya da televizyon haberlerinden dünyada olup bitenleri izlerken, komşu yahut uzak ülkelere nasıl baktığınızı düşündünüz mü hiç?
Kenya'nın bir üniversitesindeki katliama, Kabil'de yüzlerce kişinin ölmesine neden olan bir bombanın patlamasına, güzelim Halep'in harabeye dönüşmesine, bir Amerikan kentinde siyah derili bir gencin polis tarafından vurulmasına, bunlar sanki uzayda yer alan olaylarmış gibi bakmıyor musunuz?

Roman gibi

Kendi ülkenizde, evinizde can ve mal güvenliğiniz sürmekteyken dış dünyada olup bitenler, toplumsal ve bireysel trajedilerin yaşandığı ülkelerdeki krizler, romanlardaki öyküler gibidir... Ve unutmayalım ki onlar için de Türkiye'nin bütünlüğü, güvenliği, istikrarı, insanların mutlulukları veya mutsuzlukları aynı şekilde, kendi yaşamlarının dışında bulunan uzaktaki olaylardır...

Kuzey Kore örneği

Kuzey Kore'deki gülünç görünüşlü diktatör müsveddesinin kendi amcasını uçaksavar topu ile kurşuna dizmesi, bu ülke dışındaki medya için bir magazin haberidir. Bir de o amcanın ailesini ve diktatörün öfke hedefi olması muhtemel Korelilerin, bu haberlere bakış açılarını bir düşünün. Ya da Ramadi'den, Palmira'dan kaçmaya ve IŞİD'ın katliamından kurtulmaya çalışan Iraklıların yaşadıklarını düşünün...

Sadece haber olmak

Dış basında yayınlanan Türkiye hakkındaki haberleri ve yorumları okurken hep bu gibi durumlar aklıma gelir. New York'taki veya Londra'daki bir gazetenin yazı işlerinde çalışan meslektaşlar için, Türkiye uzaktaki ve harita üzerindeki bir ülkedir... Türkiye insanının uzak ve yakın geçmişte yaşadıklarını bilmek şart değildir.
Irak'a Amerikan askeri müdahalesi o gün bir haberdi. Bugün de Irak'taki insanların bölünüp birbirlerini katletmeleri güncel haberdir... Bu insanların yaşadıkları ve yaşanan trajedinin nedenleri, sadece haberlerin dibinde verilecek ayrıntılardır.

Ecnebi olmayalım

Demek istediğim şu... Kendi ülkemizin geleceğine, kendi can ve mal güvenliğimize, ülkemizin bütünlüğüne ve istikrarına bir yabancı gibi bakmayalım. Çoluğumuzun çocuğumuzun yarınının güvence içinde olması, bizim için siyasetin de yaşamın da en öncelikli meselesidir... Güneydoğu'daki örtülü iç savaşa binlerce canı kurban ettik. Milyonlarca vatandaşımız canlarını kurtarmak için evlerini, köylerini bırakıp göç etmek zorunda kaldı.
7 Haziran'da oyumuzu kullanırken, Türkiye'nin yarınına ecnebi gibi bakmayalım... Türk kentlerinden birinde patlatılan bir terörist bombası, bir Amerikan gazetesinde tek sütunluk haber değeri taşır... Neticede 10 milyon Suriyelinin mülteci konumunda bulunması şimdi haber bile olmuyor...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA