Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Bakarsınız ABD de yaptığı hataların farkına varır

Hep Batı'ya giderek Hindistan'a varmaya çalışırken Amerika'yı keşfeden ama bunun da farkında olmayan bilinçsiz Kristof Kolomb keşfi ile ileri tarihlerde Ortadoğu'nun başına ne tür belalar açılacağını bilseydi, yüzü Batı Hint Adaları'nın güneşinden değil utancından kızarırdı.

Hatalar zinciri

Evet... Şu anda Türkiye dahil tüm Ortadoğu ülkeleri, 2'nci Dünya Savaşı'nın bitiminden bu yana ABD'nin bölge siyasetine dönük olarak yaptığı hataların yükünü taşıyor. Bölgede emperyalizm nöbetini İngiltere'den devralan Amerika, İran'da Musaddık'ın devrilmesinden başlayan eylemleri ile, Filistin sorununun çözümünü İsrail'in kararına terk etmesi ile, Mısır'ı zorla Sovyet Bloku'na itmesi ile, son olarak da Irak'ı işgal edip mezhep savaşına yönlendirmesi ile o kadar çok çözümsüz sorunun mimarı oldu ki...
Tabii ki Kolomb'un farkına varmadan keşfettiği Amerika kıtasından söz etmiyorum... Sözünü ettiğim Amerika, Avrupa'da barınamayan Avrupalıların kurudukları ve sonunda Avrupa'yı da yörüngesine sokan Amerika Birleşik Devletleri'dir.

Hepsi lafta kalır

Bu ülke için "Demokrasi", "Hukukun üstünlüğü", "Temel hak ve özgürlükler" en üst değerlerdir... Ama bunlar sadece bu ülke için bir anlam taşır. İlişkide bulunulan ülkenin demokrasi ya da teokrasi olması ayrıntıdır. Çeşitli çıkar grupları ağır bastığı zaman ve mesela petrol şirketleri devreye girdiğinde, üst değerler ayak altına alınır... Humeyni'ye karşı Saddam'ı desteklerler, sonra da azdırdıkları Saddam'ın ipini çekerler.
Söze sadakat sadece laftadır... Kıbrıs'ta Türkler katledilirken Türkiye duruma müdahale edince ABD Başkanı Türk Başbakan'a mektup yazıp "Kıbrıs yüzünden Sovyetler size saldırırsa NATO Antlaşması işlemez" diyebilir... Sonra Türk Başbakanı bir bütçe oylaması ile devrilebilir.

Geç fark ederiz
İşin en kötü yanı her Ortadoğu ülkesinde bunların adamları vardır... Neyi ne zaman ve ne için yaptıkları yıllar sonra anlaşılır... Öcalan'ı Kenya'dan alıp Türkiye'ye teslim ettikleri yıl ile Fethullah Gülen'in ABD'ye sığındığı yılın aynı olmasının farkına çok geç varılır.
Şimdi yine birileri arkalarında ABD'nin olduğu inancı ile ülkenin seçilmiş Cumhurbaşkanına karşı komplolar kurmaktalar... Ve aynı anda Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere tüm devlet mekanizması, ABD'nin Irak'taki, Suriye'deki hatalarının Türkiye'deki yansımaları ile mücadele etmekte.

Son büyük hatalar

Bu hatalardan biri de PKK'ya "Arkanızda biz varız" güvencesinin verilmesi değil midir? Ya da Irak işgalinde ABD'nin atadığı Şii Maliki'nin Sünnileri ezip aşağılaması sonunda, IŞİD'in bu coğrafyada zemin ve taraftar bulması değil midir? Sonuçta toplumun büyük çoğunluğu olup bitenlerin farkında artık... Dilerim ABD'nin akıllı adamları da geçmişte yaptıkları hataların ve bunların trajik sonuçlarının farkına varmışlardır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA