Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

"Suriye kaosu" Türkiye'nin değil bahtsız Suriye halkının sorunudur

Rusya'nın da aktif olarak işe karışmasıyla daha kaotik bir sorunlar yumağına dönüşen Suriye ve genel olarak Ortadoğu, ilk bakışta yeni bir Soğuk Savaş'ın sahnelendiği coğrafya görünümünde.
Bu bölgedeki garip ittifaklara ve yol ayrımlarına defalarca tanık olduğumuz için son gelişmeleri şaşkınlıkla karşılamıyoruz.
Putin'in Rusya'yı eski Sovyetler Birliği konumunda dünya siyaset sahnesine sokmasının pek mümkün olmadığını da görebiliyoruz.

Yeni rekabetler

Bir başka açıdan bakıldığında Ortadoğu'da eskisi gibi Moskova-
Washington ideolojik rekabeti değil, İran'la Suudi Arabistan arasındaki mezhep kavgası daha ağırlıklı bir gerginlik konusu... Bu arada İsrail'in var olma savaşının yansımaları da, şu ya da bu şekilde Ortadoğu'yu etkiliyor.
Kendi sınırları dışındaki bir iç savaşa taraf olmak kararı alan Putin'in, bunu defalarca yapan ve her gittiği ülkeyi kaosa sokan Amerika'nın yaşadıklarından ve yaşattıklarından ders almamış olması mümkün değildir.

Ukrayna sonrası

Ama anlaşılan o ki, Putin Ukrayna serüveni sonunda Rus ekonomisini krize sokan girişimini, bir yerde kendi kamuoyuna Suriye serüveni ile unutturmak çabasında...
ABD ile Avrupa'nın Ukrayna nedeniyle Rusya'ya diz çöktürmeyi hedefleyen ambargoları, şimdi Suriye'deki Rus askeri varlığı dolayısıyla, yeni bir pazarlığın konusu olabilir.
Kısacası Türkiye'nin dışında bulunduğu bir global çekişme söz konusu... Konu Beşşar Esad'ın geleceği değil, Rusya ile Batı arasındaki Ukrayna krizinin bir başka zemine kaymış olması konusudur.

Ankara ve Moskova

Burada Türkiye, Rusya ile düşmanca bir ilişki zeminine kaymaktan ve iradesi dışındaki çekişmelere taraf olmaktan kaçınmalıdır.
Beşşar Esad'ın kalması veya gitmesi Türkiye'nin değil, bahtsız Suriye halkının meselesidir... Dış politika da sabit söylemlerin ve ön şartların egemen olduğu bir alan değildir... PKK'yı hem "Terör örgütü" ilan eden hem de PKK'ya silah yardımı yapan müttefiklerimiz yok mu yani?

Taraf olmayalım

Kısacası Güney sınırlarımıza yapışık bölgelerde, kimin eli kimin cebinde bilemiyoruz...
Bizim önceliğimiz bütünlüğümüzü ve güvenliğimizi korumak ve asla birtakım süper güçlerin çekişmelerinde ve gizli pazarlıklarında taraf olmamaktır.
Rus uçaklarının Türkiye'nin hava sahasını ihlallerinde çok hassas olan NATO ve ABD keşke aynı hassasiyeti, bir NATO üyesi ülkeyi kana boğan PKK terörü için ve PKK'nın dış destekleri için de gösterebilselerdi...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA