Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Siyasetin akıl hocaları siyasetçi olsalardı ne yaparlardı?

İçine girdiğimiz yeni dönemde siyaseti anlamak ve yorumlamak için ezberleri bozmaktan başka çaremiz yok... Mesela "İslam'da şiddet yoktur" söylemi ile IŞİD'i "Siyasal İslam"dan soyutlamak ne kadar mümkünse, "Sol barışçıdır" söylemi ile de, siyasetin pratiklerini ve karmaşıklığını görmezden gelmek o kadar mümkündür.

Akıl hocaları

Bir operatör masadaki hastasına açık kalp ameliyatı yaparken, siz doktor olmasanız da ona "Şöyle yap, böyle yapma" diye akıl verebilir misiniz? Bir mühendis asma köprünün fırtına karşısındaki salınımını hesaplayıp, direnç ve esneme paylarını belirlerken siz mühendis olmasanız da ona "Bu hesabı ben yapayım" diyebilir misiniz? Ama dünyanın en zor ve karmaşık mesleği olan "Siyaset"in profesyonellerine her konuda akıl öğretmek hakkını hepimiz kendimizde görüyoruz.

Ne yapardınız?
Şu anda Fransa'yı yöneten siyasetçilerin yerine kendinizi koyun... Kendini bir devlet olarak ilan eden ama "Devlet" olmanın koşullarına pek sığmayan terör örgütü IŞİD'e karşı savaş açmak durumunda bu yönetim kadroları... Acaba Rakka'yı bombalamak veya Musul'u IŞİD'den geri almak için bir kara harekâtına girişmek, IŞİD'i veya Avrupa kentlerini tehdit eden terör eylemlerini bitirebilir mi? Ama "Paris Katliamı" ertesinde siz olsaydınız IŞİD'e savaş ilan etmekten başka ne yapardınız?

Siyasete yol göstermek

En önemsiz konuda bile aile fertlerinin tümünü aynı tutumda birleştiremezken, işinizle ilgili bir konuda iki kişiyi ikna edip üç kişinin karşı çıkmasına engel olamazken, koca bir ülkenin çok sesli ve çok renkli toplum katmanlarının yüzde 49'unun oyunu alan siyasetçiye "Öyle yapma böyle yap" demek ne kadar kolay değil mi?

Seçim kaybetmek

Her mesleğe karşı o meslekten olmayanlar saygı ile yaklaşırlar. Bunun istisnası siyasettir. Mesela gazetesinin tirajını düşüren veya her haberi ile patronunun başını belaya sokan genel yayın yönetmenine "Artık istifa et" demek, pek kimsenin aklına gelmez. Ama seçim kaybeden siyasi parti genel başkanına "İstifa et" demek sanki herkesin görevidir... Dün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi dinlerken bunları da düşündüm.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA