Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Putin Rus turistlere "Artık İran'a gidin" dese ya...

Tabii ki aklı başında her Türk ve her Rus iki ülke arasındaki ilişkilerin normale dönmesini ister... Ama bu aklı başında olması gereken insanların başında da iki ülkeyi yöneten kişilerin gelmesi gerekir. Ama ne yazık ki Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, düşürülen Rus savaş uçağının uyarılara rağmen Türk hava sahasını ihlal etmesine eğilecek yerde, ölçüsü kaçmış ve akla zarar tepkilerle, krizi tırmandırmayı yeğ tutmakta.

Hem de İran'ın kankası
Örneğin Rus turistlere "Türkiye'ye gitmeyin" uyarısı yaparken gerekçe olarak da "Türkiye'de mevcut yönetim ülkeyi İslamlaştırıyor" dedi.
Putin'in İslamlaştırma ve teokrasi konusundaki hassasiyetinin Suriye'de Esed'i ayakta tutmak için kankalık yaptığı İran için de söz konusu olduğunu varsaydığımızda, acaba Ayetullah Hamaney ne cevap verirdi ona? Putin'in bu açıklamasından sonra İranlı yöneticiler "Rus turistler bize gelsin, votkalarını dikip, bikinileriyle Hazar sahillerinde tatillerini geçirirler" içerikli bir davet yapar mıydı?

Ne biçim cümle?

Belli ki Putin'in bu tür açıklamaları Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı da çileden çıkarmaya başladı. Dün muhtarlarla yaptığı toplantıda Rusya Devlet Başkanı Putin'in "Türkiye'yi İslamlaştırma gayreti içindeler" sözüne de değinirken haklı olarak "Bu nasıl bir cümledir? Türkiye'nin yüzde 99'u zaten Müslüman. Tespite bakın. Böyle bir yaklaşım olur mu? Ben şimdi 'Rusya'yı Hıristiyanlaştırmaya çalışıyorlar' desem doğru olur mu" diyerek tepki gösterdi.

Nereden alıyoruz?

Türkiye'yi IŞİD'den petrol almakla suçlayanlara da rest çeken Cumhurbaşkanı "Bizi DAİŞ'ten petrol almakla suçluyorlar. Yazıklar olsun. Biz en büyük ithalatı Rusya'dan, İran'dan, Azerbaycan'dan yapıyoruz. DAİŞ'in para ve silah kaynağını ararken bakılacak ilk yer Esed rejimi ve onun destekçileridir" dedi.

Akla davet

Akılsızca cümlelerle öfke seslendirmek yerine, diplomasinin ve uluslararası hukukun yöntemleri ile krizleri geride bırakmak, bu krizlerin ilgili taraflarının çıkarınadır. Bu arada Rusya'yı yönetenler, Suriye'deki savaş pilotlarına "Türkiye'nin sınırlarını ihlal etmekten kaçının" talimatını artık verseler, bu en doğru davranış olmaz mıydı?

Neden Suriye'de acaba?

Gerçekleri görmek ve kendi dışındakilerin haklarına da saygılı olmak yerine "Ben her şeyi yaparım. Dediğim dedik, çaldığım düdüktür" demeyi alışkanlık haline getirenler, Sovyetler'in Afganistan'ı işgalinin El Kaide terörünün üretimine neden olduğunu hatırlasalardı, bugün Rusya'nın Suriye'deki askeri varlığının sonuçlarını da belki tartışabilirlerdi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA