Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Votkayı kaçıranların gösterilerini fazla önemsemeyelim

Boğazlardan geçip Akdeniz'e açılan Rus teknelerindeki bazı adamlar, omuzlarına roketatar silahları koyup poz veriyorlar ya... Acaba bunların arasında votkayı fazla kaçırmış kaptanlar da var mıdır?
Hani sarhoş bir adam bardan çıkmış ve kapıdaki üniformalıya "Bana bir taksi çağır" demiş. Üniformalı adam sinirlenmiş ve "Ben amiralim" diye bağırmış sarhoşa.
Bunun üzerine sarhoş sırtmış, "O zaman bana bir gemi çağır" demiş ya...

Fazla önemsemeyelim

Demek istediğim şu... Bu Rus gemilerindeki omuzu roketatarlı adamlara takılıp, bunları önemsemek fazla anlamlı değil. Çünkü bu roket tarzı silahların kullanımı artık sorunları çözmekten ziyade, sorun üretmeye yarıyor. Sonuçta bizim attığımız bir roket ile Rus savaş uçağı düşünce patlayan kriz hâlâ gündemimizde değil mi?
Aslında Rusya'nın ve özellikle Putin'in bir karar vermesi gerekiyor. Türkiye'yi yönetenler düşürülen Rus savaş uçağı dolayısıyla duyulan üzüntüyü defalarca seslendirdiler. Ama Ruslar ve özellikle Putin bunları duymazdan geldi ve tırmanan bir üslupla Türkiye'yi hedef alan düşmanca söylemlerini sürdürmekte...
Peki, Suriye'nin Esed'inin yanında durmak için, ne kadar süre Türkiye'yi karşısında tutmayı planlıyor?

Tarih ve coğrafya kanıtlıyor

Bilinen söylemi hatırlayın... "Armut çürük olduktan sonra ister ağacın dalında isterse yerde olsun" ne fark eder ki? Yani Beşşar Esed'in Şam'daki bir mekânda bugün ayakta durması, onun Suriye'nin yarınında da var olacağını mı gösterir?
Ama tarih ve coğrafya Türkiye ile Rusya'nın komşuluğunun bugün de yarın da var olacağının kanıtıdır... Bu komşuluk iyi ve kötü anıları ile Putin'den önce de vardı, Putin'den sonra da var olacaktır.
Bu gerçeği bir güncel krize kurban edip, iki komşunun birbirlerini yok saymaları hangi akla hizmet edebilir ki?

Düşmanlık mı dostluk mu?

Putin'in her Türkiye karşıtı söylemi, Türk kamuoyunda Rus karşıtlığını ve daha ötesi Rus düşmanlığını körüklemekte...
Halk dilindeki "Moskof" söylemi zaten olumsuz anıları canlandırmaya yetiyor. Bu söyleme şimdi de Putin tecavüzkâr üslubu ile güncel bir anlam kazandırıyor.
Kısacası, düşmanlığı körüklemek yerine dostluğu ve işbirliğini ön planda tutmak, Rusya için de aklın ve doğru siyasetin gereği olmalıdır. Esed'i ayakta tutmak çabasının bedeli, Türkiye ile Rusya'yı "Düşman komşular" konumuna koymak olmamalıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA