Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Putin'in dünü bugüne taşıması pek mümkün değil

Bazıları tarihi bugüne taşıyabilecekleri yanılgısına düşmezler mi? Bunlara bir örnek de Rusya Federasyonu Başkanı Putin'in Rusya'yı Sovyetler Birliği dönemine ve dünyayı Soğuk Savaş yıllarına döndürme çabalarından verilemez mi?

Suriye serüveni

Ama zaman da, dünya da değişti... Eski Demirperde ülkeleri şimdi Avrupa Birliği'nin üyeleri. Yani Putin'in Demirperde'yi yeniden inşa etmesi mümkün değil. Ne yapsın Putin bu durumda? Avrupa'da "Demirperde" yapamayacağı için şimdi Suriye'de Esad rejimi ile Suriye halkının arasına "Dikenli teller" döşüyor... Sovyetlerin Afganistan serüveninin yerinde şimdi Rusya'nın Suriye serüveni var...

Çekilme stratejisi
Sovyetler Birliği'nin çöküşü Moskova'nın Afganistan serüveninden sağlıklı bir çekilme stratejisi bulunmaması ile başlamadı mı? Acaba şimdi de Rusya'nın Suriye serüveninden sağlıklı bir çekilme stratejisi var mı? Putin'in ülkesinin geleceğini Esad'ın geleceğine endekslemesi, hangi siyasi akla sığmaktadır?
Sovyetler de Afganistan işgalinde kaderlerini önce Babrak Karmal'e sonra da Muhammed Necibullah'a endekslememişler miydi? Onların yenilgisi, sonunda Afganistan'ı "Taliban Rejimi"ne teslim etti... Putin'in Rusya'yı Ortadoğu'nun Şii -Sünni kavgasının arasına sokması, sonunda IŞİD'in işine gelmeyecek mi?

Hep aynı hata

Amerika işgal ettiği Irak'ta Şii zorbası Maliki'nin yanında durarak, Musul'un teslimi ile başlayan İŞİD yayılmasına çanak tutmadı mı? Şimdi Putin de Esad'ın arkasında durarak aynı kadere oynamıyor mu?
Sovyetler Birliği Stalin döneminde Hitler'le anlaşarak, sınırlarını koruyacağını zannetmişti. Hitler'in Almanya'sında insanların neler çektikleri, Nazi orduları Sovyetler Birliği'ne saldırıncaya kadar umurlarında değildi. Rusya'nın da Putin döneminde Suriye'nin Esad'ı ile yaptığı ittifak da buna benzemiyor mu? Suriyeli insanların neler çektiği Putin'in umurunda değil.

Akla davet

Ekonomik kaderini petrol fiyatlarına endekslemiş bir ülkenin "Süper devlet" rolünü oynaması bakalım daha ne kadar sahnelenecek? Suriye'ye atılan bombalar, havaya uçurulan evlerle birlikte "Ruble"yi de uçuracak mı acaba?
Beklentimiz bu akıl dışı durumların Türk- Rus ilişkilerini daha da fazla yaralamamasıdır. Rus savaş uçaklarının pilotlarının sınırlara özen göstermek konusunda Putin'den daha sorumlu ve dikkatli olmasını dilemekten başka şu anda yapacak çok şey yok.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA