Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Kozmik hafızalar çağında yaşananları unutmak çok zor

İnternetin ve özellikle "Google Amca"nın sayesinde, insan belleği de, gözlemleme kapasitesi de kozmik bir boyuta ulaştı. Hiçbir şeyi unutmak ya da hiçbir şeyi gizli tutmak mümkün değil artık.
Kolomb Amerika kıtasını bulduktan 50 yıl sonra, dünyanın büyük bölümü bundan haberdar değildi. Bugün ise dünyada ne olursa olsun bunu anında canlı yayından izleyebiliyoruz. Eğer o görüntüleri kaçırdıysak bile daha sonra "YouTube"da mutlaka bulabiliyoruz.
Şimdi insanlık daha da büyük beklentilere sahip...

Bir beklenti

Mesela tarih boyunca boşlukta kayboldukları varsayılan seslere yeniden ulaşmak ve bunları dinlemek mümkün olacak mı? Örneğin Sokrates'in ölüme mahkûm edildiğinde, Sezar'ın Senato çıkışında bıçaklandıktan sonra veya Napoleon'un Mısır piramitlerinin gölgesinde söylediklerini, kendi seslerinden yeniden dinleyebilecek miyiz? Atatürk'ün Kocatepe'de seslendirdiği "Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'e" komutunu bugün de duyabilecek miyiz?

Bilgece sözler

Tarihte de, bugün de zor ve acıyla dolu günler yaşanırken bile dünyaya ve olaylara farklı açılardan bakabilenler, yaşama anlam katarlar. "Suriye Trajedisi"ni ve bu trajedinin ülkemize terör ihraç etmesini, hepimiz endişe içinde izlemekteyiz. Ama bu trajediyi tırmandıran aktörlerin, mesela Putin'in bilgece sözlerle, bugüne ışık ve yarına ümit sunmasını beklemek abesle iştigal olacaktır.
Bereket kozmik belleklerimizde bütün bu sığlıkları unutturabilecek bilgece söylemler var. Bazılarını yine hatırlayarak, günün ağırlıklarını biraz olsun hafifletmeyi deneyebiliriz...

Savaş ve hayat
- Savaş, Alman operaları gibi hem uzun hem de gürültülüdür.
- Kepekli başlara karşı en etkili yok etme yöntemini Fransızlar giyotini icat ederek bulmuşlardır.
- Hayat sanatı taklit etmez. Hayat kötü televizyon dizilerini taklit eder.
- Cengiz Han döneminde sokaklarda asayiş tam olsa bile bu Cengiz Han'ın yaptıklarını unutturamaz.
- Allah gerçekten uçmamızı da istemiş olsaydı, hava alanlarına ulaşmayı bu kadar zor hale getirmezdi.
- Sadece 94 yaşında olanlar 95 yaşında olmayı isterler.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA