Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Akıllı cep telefonları insanları yozlaştırıyor mu?

Bu akıllı cep telefonları ile toplumsal hayatımıza giren bir alışkanlık var... Cep telefonu olan herkes kendini fotoğrafçı sanıyor... Bazıları sofraya oturduğu anda masadaki yiyeceklerin fotoğrafını çekiyor. Kendine hayran olan bazıları olmadık yerlerde bile yüzlerini, vücutlarını fotoğraflıyor. Bütün bunlar da sosyal medya aracılığı ile kitlelerin beğenisine sunuluyor.
Bu alışkanlığın en kötü yansıma biçimi de, başkalarının felaketlerinin fotoğraflanması değil mi? İntihar girişiminde bulunan bir kişiyi bundan vazgeçirmeye çalışmak yerine onun fotoğrafını çekenler yok mu? Kavga edenleri ayırmaya çalışmak yerine onların fotoğrafını çekmek çok sık rastlanan bir durum...

Uluslararası çarpıklıklar
İşin en acı yanı, bu kötü alışkanlığın uluslararası ilişkilere de yansımış olmasıdır.
Şu Suriyeli sığınmacıların yürek yakan trajedilerine, diğer ülkeler sanki cep telefonları ile fotoğraf çekermiş gibi yaklaşmıyorlar mı?
Ya da uluslararası hukuku çiğneyen Rusya'nın Ukrayna'yı tehdit etmesi, Kırım'ı ilhakı neticede sadece fotoğraflanıyor. Rusya'ya sözde ambargo uygulayan ülkeler de, bu ülke ile Suriye'de işbirliği yapıyorlar.
Bu kötü alışkanlığın bize yansıma biçimi daha da dramatik tablolar yaratmakta.

Tehdit yokmuş gibi...

Türkiye şu anda yakın tarihinin en ciddi ve çok boyutlu saldırılarının odağında... Dışarıdaki şer odakları, içerideki terör örgütleri ile ülkenin bütünlüğünü, güvenliğini, istikrarını hedef almış durumdalar. Pensilvanya'da üslenmiş bir örgüt de, Türkiye'nin düşmanları ile her alanda dayanışma içinde... "Stratejik Müttefik" diye bildiğimiz ülkeler, Türkiye'yi hedef alan saldırıları görmezden geliyorlar. Batı medyası terörist eylemleri görmek yerine, demokrasi ve özgürlük denetçisi konumunu seçmiş durumda.

Sadece gözlüyorlar

En can yakıcı durum da, bazı Türklerin ve bazı siyasetçilerin, ülkelerinin yanında durmak yerine, durumu keyifle izleyip, sadece fotoğraf çekmeleri değil mi? Bunlar sanki aynı vatanın aynı kaderi paylaşan insanları değiller... Uçakta patlama sesi duyulunca telaşlanan yolculara "Size ne bundan, bu babanızın uçağı mı" diyen fıkra kahramanı gibi davranmayı doğal buluyor bunlar.
Kısacası bu cep telefonu ile gelen alışkanlık, toplumsal ve siyasal hayata böyle çarpık ve yoz yansımalar da gösterdi...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA