Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Beceriksiz desinatörler ve patlayan dizaynlar

Yabancı dillerden dilimize aktarılan ve günlük hayatta da kullanılan o kadar çok kelime var ki... Balkon, asansör, teras, salon, apartman, elektrik, otomobil benzeri binlerce kelime olmasa, meramımızı nasıl ifade edebilirdik? Otomobil yerine "Kendi-gider" ya da asansör yerine "Kaldıraç" deselerdi anlar mıydık?
"Desinatör" de bu tür kelimelerden biri... Tasarımcılara, desen üreticilerine "Desinatör" diyoruz. Bu kelimenin fiile dönüşmüş halini de "Dizayn etmek" şeklinde kullanıyoruz. Dizayn etmek, siyasette de kullanılmakta... Örneğin biliyoruz ki, yerli ve yabancı desinatörlerin Türkiye'yi de, Ortadoğu'yu da dizayn etmeye dönük sayısız projeleri var.

Bazı desinatörler
Akıllarının boyu ihtiraslarının boyundan kısa olan bazı yerli desinatörler çok yakın geçmişte, yani 2000'li yıllara gelinirken, bir post-modern darbe ile Türkiye'yi dizayn etmeye kalkıştılar. Medyada kartel kurup, ortak manşetlerle kamuoyunu da dizayn etmeyi bile denediler... Ve post-modern darbenin 1000 yıl süreceğine toplumu inandırmaya çalıştılar.
Post-modern darbe desinatörleri el birliği ile ülkeyi ekonomik iflasa sürükledi... 2002 seçimleri ile bu projeleri ellerinde patlayınca da, yeni dizaynlar aramaya başladılar. E-muhtıralardan, Cumhuriyet Mitinglerinden ve hatta AK Parti'nin kapatılmasından medet ummaya başladılar.

Yeni dizaynlar
Bu arada dış desinatörlerin devreye soktuğu kuklalar da girdi devreye... Polise, yargıya sızıp darbeler yapmaya da yeltendi bunlar. Ama bunların balonları da kısa zamanda patladı. Taksim Meydanı'nı Tahrir Meydanı ile karıştıranlar bile çıktı bu arada. Kendilerini "Merkez Medya" olarak sunan bazı yayın organlarını babalarının adına yönetenlerin "Bizim gazeteye Gezi Ruhu hâkimdir" dedikleri bile duyuldu.

Patlayan dizaynlar
Bütün bunlar da bir sonuca ulaşmayınca, "Açılım Süreci"ni sabote etmeyi denediler. HDP'nin Kandil bağımlılığını görmezden gelip, bu partiyi "Bütün Türkiye'nin partisi" olarak pompaladılar. Deniz Baykal'ın kasetlerini kimlerin ürettiğini görmezden gelip, "Yeni CHP"nin yöneticilerinin imajlarını cilaladılar. Ve 1 Kasım seçimleri ile bu dizaynlar da patladı.

Mumlar ve yatsı
Bunlar şimdi Erdoğan ile Davutoğlu'nun arasını nasıl açarız dizaynının peşindeler. "Erdoğan'ın çevresi" ya da "Davutoğlu'nun çevresi" kaynaklı yazılar yazarak, mesleklerini icra ediyorlar.
Bereket Erdoğan da, Davutoğlu da kimin ne olduğunu biliyor. Bunların mumlarının yatsıya kadar bile yanmadığı geçmişte defalarca görüldü çünkü...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA