Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Edepli olmayı edepsizlerden öğrenmek mümkündür

Mutlaka sizler de karşılaşmışsınızdır... Ne istediğini de, neyi savunduğunu da bilmeyen birileri, akla ve mantığa sığmayan savlarla güncel siyasi konular üzerinde konuşur dururlar. Onlara gerçekleri hatırlatıp, söylediklerinin bu gerçeklerle ilgisi olmadığını hatırlattığınız zaman da, seslerini yükseltip argo kelimelerle cevap vermeye başlarlar... O anda İran'ın büyük şairi Şiraz'lı Sadi'nin "Edebi edepsizlerden öğrendim" dediğini hatırlarım.

Takıntılı adamlar
Aslında bu gibi durumlarla sık sık karşılaşanlar için ideal başvuru kitabı İbrahim Akgün'ün "Söz İncileri"dir. (Kurtuba Yayınları) Bu kitaptan daha önce de alıntılar yapmıştım. Mesela bir siyasi partiyi tutan ama bu partinin ne programını ne de kadrolarının yeterliliklerini bilen ama sırf bir kişiye yani Cumhurbaşkanı Erdoğan'a dönük takıntıları yüzünden siyasi tartışmalara girenler için yazarı bilinmeyen şöyle bir beyit vardır:
"Kimseler fehmetmedi manasını davamızın Biz dahi hayranıyız davayı bi manamızın" Günümüz Türkçesi ile bu dizelerin anlamı şöyledir:
- Davamızın manasını kimseler anlamadı; biz ise hiçbir manası olmayan davamızın hayranıyız...

Sürekli isyan
Bir de topluma olumlu bir şeyler sunmak yerine sürekli mevcudu kötüleyip, başkaldırmayı alışkanlık haline getirenler yok mudur?
Mesela Osmanlı'da savaşmaları için kurulan ama sonra sürekli kazan kaldırıp darbeler yapan Yeniçeri Ocağı'nın, Vaka-i Hayriye ile bitirilmesini de İzzet Molla şöyle dizeleştirmişti:
"Koyup kaldırmadan ikide birde Kazan devrildi söndürdü Ocağı"

Ebedi gerçek
Gelin bu pazar günü günlük endişelerin ve tartışmaların üzerine çıkıp Ömer Hayyam'ın dizelerinde ebedi gerçeğe dönelim...
"Niceleri geldi, neler istediler, Sonunda dünyayı bırakıp gittiler.
Sen hiç gitmeyecek gibisin değil mi?
O gidenler de senin gibiydiler."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA