Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Ayrılık rüzgârı fırtına şiddetinde esiyor

Sözlerini Alpay'ın yazdığı ve ondan sonra Müslüm Gürses'in de söylediği "Ayrılık Rüzgârı" şarkısı, sonunda Beethoven'in 9'uncu Senfonisi'nin sözleri Schiller'e ait olan "Neşeye Övgü"sünün yerine Avrupa Birliği'nin resmi marşı olacaktır. İspanya'nın Katalonya'sından sonra Almanya'nın Bavyera'sında da ayrılık rüzgârlarının esmesi, sonunda tüm kıtayı etkileyecek bir meteorolojik değişimin işareti olabilir.

Sıra Almanya'da mı?
Bavyera ile ilgili haberleri görmüşsünüzdür... Bavyera Partisi'nin resmi Facebook hesabından yapılan açıklamada, "Bavyera'nın özgürlüğü, Bavyera'nın Federal Almanya Cumhuriyeti'nden ayrılması bizim meşru hakkımızdır" ifadelerine yer verilmiş. Ayrılıkçı Bavyera Partisi, Bavyera'nın sahip olduğu zenginliğin Almanya ile paylaşılmasına karşı çıkıyormuş.

Bavyera dili varmış
Junge Welt gazetesinden Claudia Wangerin'in haberine göre, ayrılıkçı Bavyera Partisi yakın gelecekte Avrupa Adalet Divanı'na başvurarak, Bavyera dilinin Almanca'dan başka bir dil olduğu konusunda bilirkişi raporu talebinde bulunacak. Geçtiğimiz yıl Bavyera'dan Anayasa Mahkemesi'ne verilen bir dilekçeye yanıt veren mahkeme, Bavyera'nın Federal Almanya Cumhuriyeti'nden ayrılması konusunda referanduma gidilmesini reddetmişti.
Evet... Bizim "Ayrılık Rüzgârı"nı YouTube'dan indirip Alpay'dan ya da Müslüm Gürses'ten dinlemeye başlayabiliriz.

Ayrılık rüzgârı
"Dün gece içtim kadehler dolusu yine sensiz...
Dolaştım sokaklarda, ıslak kaldırımlarda,
Gözlerime yaşlar doldu,
Soluk bir rüzgâr okşadı yüzümü,
Ayrılık rüzgârı,
Tanıdım o ıslak nefesinden...
Allah'ım bilmem neden geldi bunlar başıma,
Birdenbire kapıldık ayrılık rüzgârına,
Oysa hayat akıp gider, sanki bir şey olmamışçasına..."

Parçalanmış bir Avrupa
Aslında sade Almanya değil İtalya da, bağımsız bölümlerden oluşan ülkeler değil miydi? Bavyera Kralı 2'nci Ludwig'in yaşamı ve Wagner'le olan ilişkisi ciltlerce kitaba konu olmamış mıydı? Bismarck olmasaydı Almanya mı olurdu? Ya da 19'uncu yüzyıl İtalya'sında "Birleşme"den söz etmek hapislik bir suç değil miydi? İskoçya'nın sonsuza kadar İngiltere'de kalacağını kim söyleyebilir? Alman işgali sırasında Fransa'da Mareşal Petain'in kurduğu bir "Vichy Cumhuriyeti" yok muydu? BENELUX'un 580 bin nüfuslu Lüksemburg'u veya 650 bin nüfuslu Montenegro gerçek birer devlet midirler? Belçika'nın Valonları ve Flamanları fiili bir bölünmeyi gerçekleştirmediler mi? Çekya ve Slovakya gerçek değiller mi?

Olmaz olmaz
Yani bizim dünyamızı krize sokan, Barzani referandumu ile Irak'ın bütünlüğünün tehlikeye girmesi, Avrupa'yı etkileyen Ayrılık Rüzgârı'nı unutturmamalıdır. İmparatorluktan sonra ulus devletlerin de sarsıntılar geçirdiği bir çağdayız... Bakarsınız Kaliforniya da bir gün ABD'den ayrılır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA