Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Dünyayı yeterli miktarda kirletmeden büyük ekonomi olunmaz

Türkiye neden bu kadar çok boyutlu ve içerikli saldırıların hedefinde?
Bu sorunun kesin cevabını bilmek galiba pek mümkün değil...
Acaba çok geliştiğimiz için mi, artık "Büyükler"in sözlerini dinlemediğimiz için mi, FETÖ'nün emellerine set çektiğimiz için mi böylesine büyük bir saldırının hedefindeyiz?

Hâlâ büyüyoruz
Türkiye çok ve hızlı büyüdüğü için bu saldırıların hedefi olmuyor...
Öncelikle bu gerçeği bilmeliyiz.
Dünyanın en gelişmiş 20 ekonomisi arasında yer almamıza rağmen hâlâ "Gelişmekte olan" bir ekonomiyiz... Dün Habertürk'te Esra Nehir imzasıyla yayınlanan bir haber, ekonomimize ilişkin çarpıcı gerçeği yansıtmaktaydı. Bu haber özetle, Bonn'daki BM İklim Değişikliği Konferansı'na Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin başkanlığında katılan Türk heyetinin, rest çekerek konferansı terk ettiğini anlatıyordu.

Para veremeyiz
HaberTürk'e konuşan Bakan Özhaseki, olayın nedenini şöyle anlatmıştı:
"İki ana konu var. Birincisi 100 milyar dolarlık Yeşil İklim Fonu adı verilen pasta söz konusu.
Kim para verecek, kim alacak?
Mesele bu. Şimdiki durumda para verecek ülke konumundayız. Biz de diyoruz ki 'Gelişmekte olan ülke olduğumuz için para alması gereken ülkeyiz', birinci kavgayı bunun için veriyoruz."

Büyümeyelim mi?
"- İkinci kavga da dünyanın yalnızca yüzde 7'sini kirlettiğimiz halde bizden mutlak karbon emisyonu azaltımı isteniyor.
Köprü, termik santral gibi çok sayıda yatırımın önünü iklimi kirletme bahanesiyle kesecekler. Diyoruz ki 'Taleplerimiz yerine gelmediği sürece Paris Anlaşması'na taraf olmayacağız', bunu Meclis'e getirmeyeceğiz."

Neden rest çektik?
Bonn'daki son toplantıda Fiji ve BM Genel Sekreterliği'nin arabulucu olarak devreye girmesiyle Türkiye için bir ara formül geliştirilmesinin teklif edildiğini aktaran Özhaseki, bu teklifin reddedildiğini şu sözlerle ifade etmiş:
"- 20'ye yakın ülke temsilcisiyle temasta bulundum. Gelişmekte olan ülke kategorisindeki Ek-2 ülkeleri 100 milyar liralık pastadan payları azalmasın diye bizi istemediler.
3 maddelik talebimizi reddettiler.
Biz de rest çekerek toplantıdan ayrıldık."

Erdoğan anlatacak
Türkiye'nin sorunun çözümü için üst düzeyde diplomasi trafiği başlatacağını belirten Özhaseki, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, aralarında Çin, Hindistan, G. Kore, Brezilya'nın da olduğu ülkelerin liderleriyle temaslarda bulunacak ve haklılığımızı anlatacak.
2020'ye kadar süremiz var.
Haklılığımızı anlatamazsak geri adım atmayacağız" demiş.
Bu haberi okuduktan sonra fazla geliştiğimiz için saldırıların hedefi olmadığımızı anlamışsınızdır.
Neticede dünyanın sadece yüzde 7'sini kirletiyormuşuz...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA