Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Amerika Amerika olalı böyle başkan görmemiştir

Bir işadamı olan ve yatırımları arasında Atlantic City'de açıp batırdığı kumarhaneler de bulunan ABD Başkanı Trump, bu süper ülkenin başkanı olduğuna herhalde kendisi de zaman zaman inanmıyordur. Çünkü düşüncelerini tweet'lerle açıklayan bu kişi bazen öylesine olmayacak şeyler söylüyor ki, değil Amerika'nın başkanı bir mahallenin muhtarı bile olmaması gerekir diye düşünüyorsunuz.

Tutarsız söylemler
Eleştirdiği konularla söylemleri arasındaki tutarsızlıklar biz Türklere bile zarar veriyor. Mesela petrol üreten ülkeler örgütü OPEC'in petrol fiyatlarını yüksek tutmasını eleştiriyor. Ama özellikle İran'ı hedef alan düşmanca ve tehditkâr söylemleri yüzünden, petrol fiyatları varil başına 75 doları bulmakta... Oysa geçen yıllarda bu fiyatlar 35-40 dolar civarındaydı... Trump'ın sebep olduğu bu zamlar ise, hem bizim keselerimizi hem de dış ödemeler dengemizi dramatik biçimde vurmakta.

Silah satıyor
Gereksiz sertlikteki ve hatta hakaretamiz tweet'leri yüzünden, Güneydoğu Asya'nın savaş bulutları ile kaplanmasına neden oldu. Kuzey Kore'nin diktatörü Kim Jong-un'a "Roket adam" dedi. Kore yarımadasının çevresindeki denizleri ABD savaş gemileri ile doldurdu. Amacı hem Güney Kore'ye hem de Japonya'ya Amerikan silahlarını satmaktı. Şimdi Kuzey ve Güney Kore liderleri barışı görüşüyorlar ve bu arada ABD de silah siparişlerini aldı bile.

Tehdit ediyor
Donald Trump son olarak da ABD ile Kanada ve Meksika'nın 2026'daki FIFA turnuvası adaylığına ilişkin bir tweet'le, bu turnuvaya aday olacak ülkeleri tehdit etmiş... Tweet'inde şöyle demiş:
"- Kanada ve Meksika'yla birlikte 2026 FIFA Dünya Kupası için güçlü bir adaylık teklifi yaptık. Her zaman desteklediğimiz ülkelerin bizim adaylığımıza karşı lobi yapmaya devam etmeleri utanç verici olur. Onlar bizi desteklemezken biz onları (BM de dahil olmak üzere) niye desteklemek zorunda olalım ki?"
Sonuçta yarım yüzyılı aşkındır içinde bulunduğumuz İttifakın lideri konumundaki ABD'nin başkanından kaynaklanan kabadayı üslubu ve kafa karışıklığı, dünyaya ve bölgemize istikrarsızlık biçiminde yansıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA