Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ

OKUR TEMSİLCİSİ - YAVUZ BAYDAR

Otistik kampları

ÖNCEKİ günkü gazetede, orta sayfada Mehmetçiğin Büyük Jesti başlıklı bir haber yer almıştı. Sonat Bahar imzalı haberde, otistik çocuklar için her yaz düzenlenen kamplara ekeonomik zorluklar ortaya çıkınca Genelkurmay Başkanlığı'nın sponsor olduğu ve askeri tesisleri bu çocuklara açma kararı aldığı aktarılıyordu.
Haberde bir askere sarılmış zihinsel özürlü olduğu anlaşılan bir genç fotoğrafı da vardı.
Otistikler Derneği Bilimsel Danışmanı Yrd. Doç. Nevin Eracar'dan bir düzeltme notu aldım. Kısaca şöyle yazmış:
"Haberde kullanılan fotoğraf bir otistiğe değil, 'Down Sendrom' dediğimiz başka bir tür gelişim tablosu gösteren bir kampçıya ait. Otistikler kampında bu gence de hizmet veriyoruz Kamplarımız entegrasyon temeline oturuyor ve sadece otistiklere açık değil. Ancak haberde sanki biz ya da siz (Sabah) otistik ile Down sendromunu ayırt edemiyormuşuz gibi bir anlam çıkıyor. Özellikle akademik çevrelerde yeterince doğru tanımlanamayan çerçeveler haksız bazı eleştirilere yol açabilir. Konunun hassasiyetinin gözden kaçmamasını umuyorum."
Haberdeki fotoğraf altı metinde "kampta bir de down sendromlu genç var" ifadesi yer alsaydı herhalde sorun kalmayacaktı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.