Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ OKUR TEMSİLCİSİ - YAVUZ BAYDAR

Ankara'da fuhuş ve bir şikâyet

Gazetenin Ankara ekinde 26 Mayıs tarihli baş sayfanın manşeti, İskitler semtinde devam ettiği iddia edilen fuhuş ile ilgiliydi.
Aslında, bu konu geçen haftanın Ankara ekinde boydan boya, gün gün yer aldı ve ya manşetten veya sürmanşetten dizi halinde altı gün yayınlandı.
Bu, başkentte değişik semtlerde fuhuş ticaretinin ne kadar ayyuka çıktığına ve rahatsız edici bir hal aldığına yetkili makamların dikkatini çekme amacını taşıyordu. Ankaralılar diziye ilgi gösterdi; bir kısmı kendi semtlerinde benzer faaliyetlerin de haber yapılmasını istedi.
Geçen çarşamba günü, Fuhuşa Kim Dur Diyecek başlıklı haberde, il yönetimince alınan karar uyarınca sanayi sitelerinin kent dışına kaydırılması ardından, İskitler'deki Demir Sanayi alanının boş kaldığı ve buradaki yıkıntılarda fuhuş yapıldığı duyumlarına yer veriliyordu.
Haberin baş sayfadaki sunumu yanında biri tamamen, diğeri kısmen arkası dönük iki kadının fotoğrafı, boş sitenin ön planında görülmekteydi.
İç sayfadaki habere Sanayi Gitti Fuhuş Geldi başlığı altında hayli geniş yer ayrılmıştı. Başlık altındaki fotoğrafta dokuz erkek yan yana yer alıyor, yandaki spotta şöyle yazıyordu: "İskitler'de sanayi sitesinin boşaltılmasından en çok fuhuş mafyası yararlandı. Eski sanayi sitesini mesken tutan hayat kadınları ve yanlarındaki erkekler bölgenin hâkimi oldu."
Fotoğrafta poz veren erkeklerden biri, Özgür Karaaslan'dı.
Okur Temsilcisi'ni arayan Karaaslan, "Çok rahatsız oldum" diye söze başladı.
"Benim yakın çevreden haberi kim okumuşsa, bizi fuhuş mafyası elemanı gibi görmüş. O resimdeki herkes esnaftır. Malatya'dan arayan yakın akrabalar sanki fuhuşla bağlantılıymış gibi gösterilmemden çok rahatsız olduklarını söylediler. Onlara durumun öyle olmadığını anlatana kadar canım çıktı. Bir düzeltme koysanız..."
Peki, haberden, fotoğraftakilerin fuhuştan şikâyetçi esnaf olduğu anlaşılmıyor mu? Muhabir Ahmet Köprülü ve sayfayı hazırlayan Songül Baş, gayet net bir şekilde anlaşılması gerektiği görüşünde. Baş, "Biz bu diziyi özene bezene hazırladık, her şeyi çok dikkatli seçtik, çok da övgü aldık" dedi. "Gerek başlık ve haberdeki ifadeler, gerekse fotoğraftaki insanların kıyafeti kuşkuya yer bırakmamalıydı. Kaldı ki, o kişilerden dördünün görüşleri de orada yer almakta."
Karaaslan'ın şikâyeti, bir algılama sorununu işaret ediyor. Bunun sebebi, büyük ihtimalle, fotoğraftakiler kimdir necidir anlatan bir metnin hemen yanında yer almayışı; ikinci olarak da sayfa düzeninde, dört esnafın görüşlerinin fotoğraftan uzak bir yere konması olabilir. Netlik sağlamak için fotoğraf içeriğinin okura anlatılması her zaman yararlı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA