Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ OKUR TEMSİLCİSİ - YAVUZ BAYDAR

Ombudsmanın yorumu:

Bu konuya mercek tutmamızı sağladığı için okura teşekkürler.
Eleştiri ve ona cevapları değerlendirirken öncelikli olan şu soru: Eğer SABAH bir geleneğin kök salmasını ve taklit edilecek kalitede yapılmasını istiyorsa, "öleni anma portresi" yazıları için kim hangi kriterlere göre seçilecek?
SABAH'ın Magazin haberciliği güçlü. Okurları arasında magazin "aktörlerine" ilgi de büyük. O zaman bu kişiler de "obituary" kapsama alanına girmeli mi?
Evet veya hayır. Bu tamamen editoryal bir tercihtir.
Bana sorarsanız, bu tür yazılar ülkeye veya dünyaya mesleki katkıları veya eylemleri nedeniyle kamuya mal olmuş, tarihsel kesitler içinde iz bırakmış kişiler ile ilgili olmalıdır (Sakıp Sabancı, Bülent Ecevit, Abdullah Çatlı, Şakir Eczacıbaşı.. gibi).
"Hayır, magazin figürleri de kamuya mal oluyor" derseniz, yazılarınız ister istemez magazinel, söylentiye ve iddialara dayalı unsurlara açılacak demektir.
"Kimler hakkında yazı?" konusunda sınırın doğru çizilmesi, kafa karışıklığı ve eleştirilerin önünü keser, saygınlığa katkıda bulunur.
Gölcüklü olayında, basını hastanenin ve ailenin doğru bilgilendirmekten ne yazık ki kaçındığı anlaşılıyor.
İkincisi, yazıdaki magazin unsurlarının, merhumenin adının karıştığı hukuksal ve kişisel ihtilaflara dair nesnel olması gereken bilgilere hayli ağır bastığı da aşikar. Ama magazin alemi mensubunun o aleme ait bir "veriler yığını" dışına çıkılarak yazılmasının zorluğu da ortada.
Bana göre bu yazı türü için kişi tercihi yanlış olsa da, okurların sosyete alemine ait davranışları, tercihleri, "kodları" ve girift ilişkileri öğrendiği de söylenebilir.
Gölcüklü'nün gazetecilerle olan mücadelesi sorunlu bir dille anlatılmış. "Tartıştığı herkesle mahkemelik oldu" gibi yanıltıcı bir dil yerine, "muhabirlerle sık sık sorunlar yaşadı, bazılarından davacı oldu" denebilirdi.
Bu tür yazılarda ölene ve ailesine mümkün olan azami saygı esastır. Küçük çocuklar varsa, onları şoke edecek detaylara girilmemelidir.
Cenaze törenleri "obituary" kapsamında olabilir de olmayabilir de. Her ikisinin de örnekleri var.
Tekrarlayarak noktalayalım:
Yazılara seçilecek kişilerle ilgili kararlar, eleştiri alanını da daraltacaktır.
Unutulmamalı ki, bu tür yazılar başta internet olmak üzere pek çok mecrada daha sonra referans oluşturuyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA