Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ OKUR TEMSİLCİSİ - YAVUZ BAYDAR

Erbaş: 'İma dahi yok'

Haberde SABAH İstihbarat Şefi Ertuğrul Erbaş'ın imzası var.
Erbaş'ın eleştirilere yanıtı şöyle:
"Haberde iki ana unsur var. Birincisi 6 Aralık 2010'da İstanbul Emniyeti'ne gönderilen bir ihbar e-maili. Gölcük'te yapılan arama da bu ihbar üzerine aynı gün olmuştu. İkinci unsur ise, Astsubay Erdinç Yıldız'ın 12 Ocak 2011'de Balyoz Savcısı Fikret Seçen'e verdiği ifade.
Bu iki unsur arasındaki ayırım haberimizde gayet açık ve net bir şekilde ortaya konulmuştur. Yani e-mail ihbarını yapan kişinin Astsubay Erdinç Yılmaz, ve adı geçen astsubayın muhbir olduğuna dair hiçbir imada bulunulmamıştır.
Bu haberi köşesinde değerlendiren mesleki büyüğümüz sayın Fatih Altaylı 15 Şubat tarihli "Bir manşetin anlamı" başlıklı köşe yazısında "Haberin doğruluğuna şüphem yok" vurgusuyla "Sabah gazetesi bir muhbiri açık ediyor, dahası bu astsubayın fotoğrafını bulup yayınlıyor" cümlelerine yer vermiştir.
Astsubay Erdinç Yılmaz'ın fotoğrafını bulmak için aşırı bir gayret sarf etmedik. Beşiktaş Adliyesi'ndeki soruşturma sürecini takip ettiğimiz için, birçok gazetede ve ajansta olduğu gibi, Astsubay Erdinç Yılmaz'ın çekilmiş fotoğrafı bizde de vardı. Yaptığımız tek şey fotoğrafı arşivden çıkarmak oldu.
"Muhbir" vurgusunu yapan SABAH gazetesi değil Sayın Fatih Altaylı'dır. "Paşaların sırrını astsubay çözdü" üst manşeti, "Generallerin tutuklanmasına neden olan Gölcük belgeleriyle ilgili sırları Deniz Astsubayı Yıldız verdi" alt manşetindeki "Çözdü, verdi" fiillerinden kasıt Astsubay Erdinç Yılmaz'ın muhbir olduğu şeklinde değerlendirilmemelidir. Bu fiillerden kasıt, 163 askerin tutuklama kararında atıfta bulunulan Gölcük Belgeleri'nin, kim tarafından oraya konulduğunu anlatan Astsubay Erdinç Yıldız'ın savcılık ifadesidir. Bu kasıt da haberin devamında net bir şekilde yer almaktadır.
Altaylı'nın 15 Şubat tarihli yazısının ardından ertesi gün Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Sayın Tayyar Süngü'nün kendisini aradığını söylemiş ve Sayın Süngü'ye atfen tırnak içinde şu açıklamalarına yer vermiştir: 'Bu astsubayımızı, sanki bir muhbir edasıyla gazete manşetine koymak doğru değildir. Çünkü Erdinç Yıldız'ın muhbir olduğu konusunda hiçbir bilgi, belge veya kanıt yoktur'.
Demek ki, sayın Süngü de bahsettiğimiz o ayrımı yapamamış. Eğer sayın Süngü devletin savcısına bilgi vermeyi 'muhbirlik' ve böylesine önemli bir ifadeyi haberleştirmeyi 'muhbiri faş etmek' olarak görüyor ise o başka…
Özetle, SABAH'ın haberinde Astsubay Yıldız hakkında "muhbir" iması yapılmamıştır. Bu ima Altaylı ve Süngü'ye aittir."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA