Türkiye'nin en iyi haber sitesi
STELYO BERBERAKİS

Ege'de tarihi itiraf

Yunanistan'ın eski hava ve deniz kuvvetleri komutanları "FIR hattı egemenlik alanımız değil. Türk uçaklarının önlenmesi yanlış. Tezlerimizin hukuki zayıflığını biliyoruz ama 30 yıldır bu politika sürdürülüyor" diye konuştu

Yunanistan'ın Türkiye'ye karşı izlediği Ege siyaseti son zamanlarda mercek altına alınıyor. Savaş uçaklarının havada çarpışmasıyla doğan yeni bir momentum; Yunanistan'ın Ege politikasında değişiklikler yapmayı düşündüğü izlenimini yaratıyor. Bugüne kadar "tabu" sayılan Yunanistan'ın Ege siyaseti eski hava ve deniz kuvvetleri komutaları tarafından açık bir dille eleştiriliyor: "Yunanistan'ın Atina FIR hattını egemenlik sahası olarak kabul etmesi doğru değildir. Türk uçaklarının önlenmesi yanlış. Tezlerimizin hukuki zayflığını biliyoruz ama 30 yıldır bu politikayı sürdürüyoruz." Yunan Deniz Kuvvetleri'nin eski komutanı Koramiral Andonis Andoniadis ile Hava Kuvvetleri eski Komutanı Hava Korgeneral Yorgos Andonecis, Eleftherotypia gazetesine verdikleri geniş mülakatlarında Yunan hükümetlerinin ve basınının Ege konusunda 30 yıldan bu yana Yunan kamuoyuna aşıladıkları Türkiye karşıtı tabuları çökertiyor. Komutanlar, Türkiye'nin "içteki siyasi sorunlarını örtbas etmek amacıyla Ege'de kriz yarattıkları" yolundaki iddiaların asılsız olduğunu", "Atina FIR hattının hiçbir durumda Yunan egemenlik sahası olmadığını" ve en önemlisi "Uluslararası sivil havacılık kuralları örgütü ICAO tarafından sorumluluk alanları belirlenen FIR hattına giriş yapan askeri uçakların Yunan makamlarına uçuş planı vermek zorunda olmadıklarını" belirtiyorlar.

GERGİNLİK SONA EREBİLİRDİ
Emekli Hava Korgenerali Andonecis "Hukuki argümanlarımızın zayıf olduğunu ve yüksek harcamalar gerektirdiğini bildiğimiz halde bu siyaset Yunan hükümetleri tarafından 30 yılda bu yana sürdürülmektedir" diyor. Andonecis ayrıca; "Ege'de 30 yıldır askeri uçuşlardan kaynaklanan gerginliklerin giderilmesini öngören formüllerin NATO ve müttefik ülkeler tarafından geliştirilip taraflara sunulduğunu; bu formülün askeri uçuşların NATO karargahına bildirilmesini öngördüğünü ve Yunanistan'ın taleplerini büyük ölçüde tatmin ettiğini" söylerken Koramarial Andoniades sözü alarak Ancak bu formüller bazı sıcak kanlı, aşırı milliyetçilik taslayanlar tarafından reddedildi. Oysa bu formülle Ege'de gerginlik yaratan olayları büyük ölçüde bertaraf edebilecekti" şeklinde konuşuyor.

HÜKÜMETE GÖRÜŞ BİLDİRDİK
Gazetenin , bir önceki döneme kadar faaliyet gösteren her iki emekli komutana da "Komutanlık yaptığınız dönemde bu görüşlerinizi hükümet yetkililerine açmadınız mı?" yolundaki sorusunu ise "Demokratik ilkelere saygı gösteren ülkenin dış ve savunma politikaları o ülkenin hükümetleri tarafından saptanır. Silahlı kuvvetler, hükümetin aldığı kararları, doğru ya da hatalı olduğunu gözetmeksizin uygulamak zorundadır. Biz komutanlar arasında geliştirdiğimiz bu görüş ve düşüncelerimizi hükümet yetkililerine de bildiriyorduk. Bu konuda çok tartışmalar çıkıyordu. Ancak siyasi irade eksikliği olduğu için hiçbir sonuç alınamıyordu" şeklinde yanıtladılar. Her iki komutan da Ege'deki bu tür gerginliklerin silah tüccarlarının işine yaradığı görüşünde birleşirken, Bu bayram zamanında oyuncakçı dükkanlarının iş yapıp yapmadığı sorusuna benziyor" yanıtını veriyorlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA