Türkiye'nin en iyi haber sitesi
STELYO BERBERAKİS

Kader seçimi

Yunan halkı, ülkenin kaderini belirleyecek seçimler için sandık başında. Aleksis Çipras liderliğindeki radikal sol SYRİZA'nın zaferi kesin. Çipras, AB'ye kafa tutan söylemleriyle endişe yaratıyor

Yaklaşık 10 milyon Yunan seçmen, ülkenin bundan sonraki yönünü belirleyecek en kritik genel seçim için bugün sandık başına gidiyor. Yapılan bütün anketler, Aleksis Çipras (40) liderliğindeki radikal sol SYRİZA partisinin seçimi birincilikle tamamlayacağını gösteriyor. 2 yıldan bu yana ekonomik krizle mücadele eden mevcut koalisyon hükümetinin büyük ortağı muhafazakâr Yeni Demokrasi Partisi (YDP), anketlerde ikinci sırada. Son haftalarda, Başbakan Andonis Samaras'ın lideri olduğu YDP'nin aradaki farkı kapatmaya başladığı gözlenmişti. Seçimlerin favorisi SYRİZA'nın tek başına hükümet kurabilecek çoğunluğa erişip erişemeyeceği merak ediliyor. Kamuoyu yoklamalarına göre, SYRİZA seçimlere yüzde 31-35 bandında bir destekle giriyor. Meclis aritmetiği gereği yüzde 38 ve yukarısını kazanan partiler tek başına hükümet kurabiliyor. Anketler seçim sonuçlarıyla doğrulanırsa, SYRİZA, koalisyon ortaklarına ihtiyaç duyacak. Yüzde 26-29 arasında dalgalanan YDP, Çipras'ın partisiyle koalisyon kurmayacağını daha önceden açıkladığı için, hangi partinin üçüncü sıraya yerleşeceği de kritik bir önem kazanıyor.

MUHTEMEL ORTAK POTAMİ
Yüzde 3 barajını aşması beklenen partiler arasında, üçüncülüğe yükselme şansı en fazla olanı yüzde 6-7 ile ılımlı sol Potami. Stavros Theodorakis önderliğindeki Potami, SYRİZA'nın muhtemel koalisyon ortağı olarak tahmin ediliyor. Barajı aşacak olan diğer partilerden PASOK, Komünist Parti ve faşistlerin Altın Şafak hareketinin ise yüzde 4-6 aralığında eşit oylar almaları bekleniyor. Eski başbakanlardan Yorgo Papandreu'nun geçtiğimiz ay kurduğu Demokrat Sosyalist Hareketi ise barajı zorluyor. Öte yandan, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği'nin organizasyonuyla, Türkiye'de yaşayan 5 bin Batı Trakyalı oy kullanmak için Yunanistan'a geçti.

YENİ DÖNEMİN İLK ÜÇÜ
Normal şartlarda önümüzdeki yıl yapılması beklenen seçimleri ani bir şekilde öne alan Başbakan Andonis Samaras, yeni dönemde iktidarda olmayacak. Partisi YDP'nin seçimleri ikinci sırada tamamlaması beklense bile, Samaras'ın ana muhalefet lideri olması kesin gibi. Yunanistan'ın önümüzdeki dönemine damga vuracak iki isim SYRİZA lideri Aleksis Çipras'la Patomi lideri Stavros Theodorakis. Yeni hükümet ülkenin yeni cumhurbaşkanını da belirleyecek. Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'ın görev süresi mart ayında doluyor.

NİÇİN KORKU YARATIYOR?
SYRİZA'nın iktidarı, başta Almanya olmak üzere, Yunanistan'a mali yardımlarda bulunan AB ülkelerinde huzursuzluk yaratıyor. Bu ise SYRİZA'nın, mali yardımları öngören müzakereleri "sıfırdan başlatacağı" ve "Yunanistan'ın borçlarının yeniden yapılandırılmasını isteyeceği" açıklamalarından kaynaklanıyor. SYRİZA'nın Yunanistan'ın AB ve İMF'ye yönelik geri ödemelerini durdurması ya da mali yardımlar karşılığında "reform" şartlarını feshetmesi olasılığında euro bölgesinde büyük bir deprem yaratacağından endişe duyuluyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA