Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OSMAN ALTINIŞIK (ANKARA)

'Gönüllü'lere gönül ödülü…

Gönüllü, gönülden gelen bir yazı olsun istedim bu hafta. Her yıl kutlanmakta olan Dünya Gönüllüler Günü nedeniyle Ankara Sivil Toplum Kuruluşları Platformu'nun bu yıl ikincisini düzenlediği vefa, hatırlanma gecesindeydik. Başkent'teki tüm STK'lardan oluşan bu birliktelik çığ gibi büyüyor… Hal böyle olunca Vikipedi "gönüllü" kelimesi için ne diyor diye baktım; Gönüllü, içinde bulunduğu toplulukta herhangi bir karşılık ya da çıkar beklemeksizin bir işi yapmayı kendiliğinden üstlenen kişidir. Böyle kişiler genellikle bu tür aktivitelerde bulunan STK'larda (Sivil Toplum Kuruluşları) çalışırlar. Ancak birey olarak gönüllü aktivitelerinde bulunan kişiler de vardır.
Kavram olarak kişinin özgür iradesiyle yakından ilgili olduğu için, bir gönüllünün yapmak istediği gönüllülük aktivitesini bireysel mi yoksa grupsal mı yapacağı kendi hür iradesi ve tercihi ile ilgilidir. Ancak bireysel olarak yapılan gönüllülük aktivitelerini tespit etmek zor ve karmaşık bir durum olacağından bir topluluktaki gönüllü sayısını hesaplarken istatistiksel bilgilerde yer almazlar.
Gönüllü kişilerin en basit tanımı, yaptıkları işler için hiçbir ücret veya kazanç talep etmemeleridir. Gönüllülük, gönüllü olma durumudur. Toplumsal yapının tinsel anlamda güçlendirilmesi için gönüllülük önemli bir kavramdır. Ulusal afetler, toplumsal kalkınma projeleri (eğitim seferberliği vb.) durumlarda gönüllüler büyük önem taşır.
Tüm bunların altına imzamızı attık… Ankara STK'lar bakımından zengin ve bir o kadar da aktif bir kentimiz. En önemli ve somut gönüllülük kurumlarının yer aldığı Ankara'da son yıllarda STK'ların toplumdaki karşılığı güçleniyor. Başkent'ten tüm ülke geneline koşan bir STK topluluğuna sahibiz… Her yıl 5 Aralık günü kutlanmakta olan Sivil Toplum Kuruluşları Günü nedeniyle ASTOP'un medya dalında Üstün Hizmet ve Başarı Ödülü'ne bu yıl ben deniz layık görüldüm.
SABAH Ankara olarak Başkent STK'larına sayfalarımızı açtığımız gibi gönlümüzü de verdik. Hemen her etkinliklerine koştuk. Tüm birlikteliklerinde yanlarında olmaya gayret sarf ettik.
Unutulmamış olmak mutlu etti. Vefalı olmak gönlümüzü hoşnut etti. Bizi unutmayanları bizde unutmayalım.
Ankara'da güzel ve gönülden işlere imza atan; TÜSİAV (Türkiye Sanayici ve İşadamları Vakfı) Başkanı Veli Sarıtoprak, GGYD (Genç Girişim ve Yönetişim Derneği) Başkanı Nezih Allıoğlu, AFİDER (Ankara Fenerbahçeliler Derneği) Başkanı İlker Arabacıoğlu, ANGİAD (Ankara Genç İşadamları Derneği) Başkanı Fatma Semiz, ANGİKAD (Ankara Genç İş Kadınları Derneği) Başkanı Renan Ceylan, ASİAD (Ankara Sanayici İşadamları Derneği) Başkanı Barış Aydın, OSİAD (Organize Sanayi İşadamları Derneği) Başkanı Adnan Keskin, SEİS (Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası) Başkanı Metin Demir, TÜİAD (Türkiye Genç İşadamları Derneği) Ankara Şube Başkanı Türker Naslı gibi isimleri ben de ayakta alkışlıyorum. Bu ödül bize verilmiş bir borç senedi olduğuna göre daha çok daha güzel işlere birlikte imza atacağımızın teminatı olsun…
Bu vesile ile tüm Sivil Toplum Kuruluşları'nın günü kutlu olsun… Gönüllülük esası gönülleri kazanmanın en kısa yolu olsa gerek.
Gönlünüzce güzel bir hafta olsun…

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA