Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Mayıs'ta 140 ülke

Dün İzmir için çok önemli bir toplantıyı izledim. İzmir Valisi ve EXPO 2020 Yönlendirme ve Yürütme Kurulu Başkanı Cahit Kıraç'ın öncülüğünde gerçekleşen Danışma Kurulu toplantısında, İzmir'in EXPO 2020 adaylığındaki son gelişmeler konuşuldu.
Kişisel olarak, dünya kupası ve olimpiyatlardan sonra, dünyadaki en büyük organizasyon olma niteliği taşıyan EXPO'yu, İzmir'in bu kez alacağına kesinlikle inanıyorum.
Bu inancım, dün İzmir Valisi Cahit Kıraç'ın içi dolu konuşmasını dinleyince, bu yönde gösterilen emek ve yoğun çabayı daha iyi algılayınca bir kez daha arttı.
İzmir'in rakipleri; Brezilya'dan Sao Paulo, Rusya'dan Ekaterinburg, Tayland'dan Ayutthaya, Birleşik Arap Emirlikleri'nden de Dubai. Evrensel bazda medyada izlediklerimizden, EXPO'nun düzenleyicisi BIE'den yansıyan kulislerden öğrendiklerim; özellikle Sao Paulo ile Ayutthaya'nın yarışın bir miktar gerisinde kaldıkları, diğer ülkelere ve kentlere göre daha isteksiz oldukları yönünde.

BİZİ YANILTMASIN

Elbette bunların hiçbirine aldanmamak gerekir. Çünkü Vali Cahit Kıraç'ın dediği gibi, "hiçbir takım sahaya maç kaybetmek üzere çıkmaz." Dubai ve Ekaterinburg'a gelince, İzmir'in karşısında daha ciddi konumda görülüyorlar. Ama yarışta bastıran Dubai, özellikle 2008-2009 krizinde büyük bir gerileme yaşadı, birçok projeleri kriz nedeniyle yarıda kaldı.
Şimdi aynı Dubai, kendisini EXPO aracılığıyla yeniden konumlandırmaya, dünya piyasasında yeni bir ruhla yer almaya çalışacak. Ama durum fikir, yaratıcılık, kültür ve eğitim olimpiyatları olarak tanımlanan EXPO'nun, öz ruhuna aykırı. Bu nedenle, seçimde oy kullanacak 163 ülkenin bunu göz önüne alacağına inanıyorum.

ROTA TÜRKİYE OLUR

Eğer Dubai elenirse, oyların dengesi değişecek, birçok ülke yönünü kesinlikle Türkiye'ye çevirecektir. Vali Kıraç'ın vurguladığı gibi Başbakan Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Gül'ün; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım başta olmak üzere tüm bakanların, dış ülkelerde verdikleri EXPO desteği, bu konuda çok istekli olmaları, aynı zamanda bir Türkiye projesi olan EXPO süreci için çok umut verici.
Ayrıca Vali Kıraç başkanlığındaki Yürütme ve Yönlendirme Komitesi'nin, genel sekreterlikle birlikte gencecik uzmanlardan oluşan EXPO ekibinin, harıl harıl çalıştığına da tanık olduk. Çünkü toplantının gerçekleştiği saatlerde, üçer kişiden oluşan butik ekipler, dünyanın dört bir yanındaki 25 ülkede, büyükelçiliklerin desteğini alarak lobi faaliyeti yapmayı da sürdürüyordu.

TEK TEK GİDİLECEK
Şu ana kadar seçimi gerçekleştirecek 163 BIE üyesinden, 120'si ile aktif ve direk görüşme yapılmış durumda.
Ayrıca tüm dünya beş ayrı tanıtım bölgesine ayrılmış. Aralarında yürütme ve yönlendirme kurulu üyelerinin de bulunduğu ekipler, tek tek ülke ziyaretleriyle, lobi faaliyetini sürdürüyorlar. Bu yılın Mayıs ayı sonunda ise dolaşılan ülke sayısı tam 140'a ulaşmış olacak.
İzmir'in en büyük avantajlarından biri, tüm adaylar arasında ikinci kez EXPO için başvurması. Geçmiş örneklere bakıldığında, bu tür ülkeler hep önde olmuş, avantajlı konuma geçmişler.
İkincisi ise EXPO'nun 160 yıllık tarihinde ilk kez 'sağlık' temalı bir yaklaşımı İzmir ortaya koymuş. Bunlar büyük avantaj.
İzmir EXPO'yu kazanırsa, beklenen ziyaretçi sayısı yurt içinden gelecekler de dahil olmak üzere 18 milyon kişi. Şimdi tüm ekip daha çok teknik içerikle gerçekleşecek ve ünlü mimar Zaha Hadid'in de katılacağı Haziran ayındaki sunuma hazırlanıyor.
İzmir için sağlık temasına uygun dev tarihsel mirası da büyük bir şans.

YOLLARI AÇIK OLSUN
EXPO 2020 yarışında çok umutluyum. EXPO'nun şehrin ekonomik yapısında büyük ilerme için, ayrıca şehircilik uygulamalarında gerçekleşecek dev yatırımlar için çok önemli bir araç olacağını düşünüyorum.
İzmir Valisi Cahit Kıraç başta olmak üzere, yürütme ve yönlendirme kurulu üyelerini, canla başla çalışan genç insanları, emek veren herkesi, İzmir aşkıyla kutluyor, "Yolları açık olsun" diyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA