Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

İzmir ve Diyarbakır

Hükümetin yeni Valiler Kararnamesi onay için Çankaya Köşkü'nde.
Bu kararname ile İzmir Valisi M. Cahit Kıraç'ın Diyarbakır'a, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak'ın ise İzmir'e atanacağı vurgulanıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Portekiz gezisi sonrasında ise kararnameyi onaylayacağı belirtiliyor.
EXPO 2020'ye aday olan İzmir'de, aynı zamanda EXPO 2020 Yönlendirme Kurulu Başkanlığı'nı da üstlenen Vali Kıraç'ın, Diyarbakır'a atanması sürpriz oldu.
Daha doğrusu, bu gelişmenin, üzüntü yarattığını da yazabiliriz. Dün İzmir Valisi Cahit Kıraç ile telefonda kısa bir süre sohbet ettik.
Doğal olarak, kendisine henüz resmi bir tebliğ yapılmadığı için, 'devlet adamı' kimliğini koruyarak, konuyla ilgili yorum yapmamakta çok özen gösteriyor.
Aslında Cahit Kıraç'ın, yorum yapmasa da, olası atamayı sağduyu ile karşıladığı gözleniyor.
Çünkü Cahit Kıraç, sohbet arasında "Ülkemizin her noktasında; Ağrı'da, Şırnak'ta, Erzurum'da, Elazığ'da, Urfa'da görev yaptım. Yine yaparım. Bu ülkenin her noktasında görev yaparız. Hiçbir zaman Doğu-Batı diye bir ayrımımız olmaz" diyor.

"EXPO İÇİN ÇABA HARCARIZ"
Vali Kıraç'ın, EXPO konusundaki yaklaşımını; "EXPO için yine çaba sarf ederiz" sözleriyle özetleyebiliriz. Sonuçta kararname onaylanırsa, iki vali yer değiştirecek.
Ama İzmir'in EXPO iddiası ve bu noktadaki uğraşı, yine aynı yoğunlukla devam edecek. Yani bu saatte, bu değişimi "EXPO'yu olumsuz etkileyebilecek bir noktadan" yorumlamak, İzmir'e yeni bir şey kazandırmaz. İzmir yolunda iddialı bir şekilde yürüyecektir.
İzmir Valisi Cahit Kıraç'ı yakından tanıma imkanımız oldu. Sağduyulu, mütevazı, çalışkan, kamu hizmetinde tecrübeli, başarılı bir isim.
İzmir'e gelmesi beklenen Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak da, Cahit Kıraç gibi başarılı olmuş bir isim. İki başarılı valinin, karşılıklı değişimini, nasıl yorumlayabiliriz?
Bunun bir tesadüf olmadığını düşünüyorum.
Çünkü İzmir ve Diyarbakır, her anlamda Türkiye'nin önümüzdeki döneminde, farklı alanlardaki duyarlılıklarıyla, ülkede öne çıkacak iki özel kent.
İzmir ve Diyarbakır, ülkeyi derinlikli etkileyecek iki kent konumunda.
İki kentin birbirine karşı attığı her olumlu adım, Türkiye'de yeni bir pencerenin, karşılıklı sağduyu ile açılması konusunda, ülkeye katkı getirecektir.
Yani bu önümüzdeki dönemde; Diyarbakır'ı iyi tanıyan bir vali ile İzmir'i iyi tanıyan bir valinin rotasyonunun, bu sürece katkı getireceği düşünülmüş olabilir.
Bu yaklaşım da çok doğaldır.
Vali Cahit Kıraç, eminim uzlaşmacı, ama devlet adamlığı çizgisini koruyan, sağduyulu yaklaşımlarıyla, Diyarbakır'a ve barış sürecine katkı sağlayacak bir isim olacaktır.
Yine de, resmi açıklamayı beklemek gerekli.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA