Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

İzmir'e çok yakışacak

Önceki gün bir grup meslektaşımızla birlikte Yalova'da bir törene katıldık. Tören, Özata Tersanesi'ndeydi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 15 adet yolcu vapuru ihalesini kazanan Özata Firması, katamaran cinsi ilk yolcu vapurunun omurgasını, törenle kızağa koydu.
İkisi dış Körfez'de, 13'ü ise Körfez'de çalışacak vapurların ilki, önümüzdeki Aralık ayı sonunda hizmete girmiş olacak. Törene katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, haklı olarak çok mutluydu. Bu mutluluğunun, daha özel olmasının nedeni de; özellikle ihalenin yapıldığı süreçte, gemilerin yapılacağı malzeme konusunda çok tartışmanın yaşanması.
Sonuçta süreç 'ortak akıl' ile buluşarak olumlu şekilde gelişti; seçilen malzeme, katamaran tipi olması, gemilerin modeli, dizaynı, malzemesi çok konuşuldu, tartışıldı ama iyi bir noktaya varıldı. Şu anda Yalova'da 'havacılık ve uzay teknolojisinde' kullanılan "karbon kompozit" malzeme ile dünyadaki en büyük yolcu gemileri, artık İzmir için üretiliyor. Yani, bir ilk gerçekleştiriliyor. Dünya denizcilik sektörü de bu atağı dikkat ve ilgiyle izliyor.
Ortaya hafif gemiler çıkacak. Bu ileri teknoloji ile ciddi bir yakıt tasarrufu sağlanacak, çok uzun ömürlü olacak. Ayrıca, örneğin Konak'tan kalkan bir geminin, Karşıyaka'ya demir atma süresi dahil yolcuların inmesi 15 dakikada gerçekleştirilecek. Dış Körfez'de kullanılacak gemiler ise, daha da hızlı. Çok konforlu, çevreci özellikler taşıyan gemiler; estetik olarak da İzmir'e yakışan güzellikte. Körfezi çiçekler gibi çok güzel süsleyecekler.
Tören sırasında gemi sanayicileri ile sohbet ettim. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin karbon kompozit katamaran gemilerin alımı konusunda verdiği bu kararın, Türk denizciliği açısından çok önemli olduğuna dikkat çektiler; "Türk denizciliğinin yeni bir segmentte dünyaya hizmet verebilmesi adına, bu çok önemli bir başlangıçtır" yorumunu yaptılar.
Ayrıca projenin ana yüklenicisi de, yerli üreticilerin proje içine dahil edilmesini, gemi sanayinin gelişimi açısından, görev olarak görüyor. Bu da olumlu bakış açısı. Bu güzel hizmet için, Aziz Kocaoğlu'nu içtenlikle kutluyoruz. Yeni gemilerimiz, İzmir'e çok yakışacak.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA