Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

İsim havuzu

Dün AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel ile telefonda sohbet ettik. Menderes Türel ile Antalya yıllarımızdan dostluğumuz var. Ama bu dostluk dışında, Türel, sevdiğim, saydığım, dürüst, çalışkan, yaratıcı, tutarlı bir siyaset adamıdır. Genç yaşında Antalya Ticaret Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı üstlenen, yaptığı başarılı işlerle kendisini gösterdikten sonra, 2004 yılında AK Parti'den Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Türel, şu an parlamentoda AK Parti Antalya Milletvekili. Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler daimi üyeliği de yapan Türel'in çok önemli bir görevi daha var. Menderes Türel AK Parti'nin Genel Başkan Yardımcısı şapkasıyla, partiyi yerel seçimlere hazırlayan ekibin başında bulunuyor.

HALKIN NABZI TUTULDU

Menderes Türel'in belediye başkanlığı görevi sırasında da ortaya koyduğu, işleriyle iz bırakan, icracı bir kişiliği vardır. Uzun bir süredir üstlendiği bu sorumluluk ile yine icracı yanını ortaya koydu.
AK Parti, Türel'in başında bulunduğu ekibin detaylı çalışması ile yerel seçim hazırlıklarını tamamlamış durumda. Dün konuştuğumuz Menderes Türel, AK Parti'nin bir yandan farklı anketlerle halkın nabzını tuttuğunu, ama aynı zamanda büyükşehirler için sosyolog ve siyaset bilimcilerinden yararlandığını vurguladı. İşte bu çerçeve içinde tam 19 isim, özellikle İstanbul dışındaki 29 büyükşehirde çok detaylı bir saha çalışması yapmış durumda. Bu büyükşehirler arasında elbette İzmir de var. 19 kişilik ekip, araştırmaların yanı sıra bilimsel yöntemlerle hazırlanan saha çalışmalarından sonra Başbakan Erdoğan'a sunulmak üzere 700 sayfalık bir rapor hazırlamış durumda. Yine İzmir başta olmak üzere her büyükşehir için, çok yakın zamanda üç ayrı araştırma şirketine kamuoyu araştırması da yaptırılmış konumda.

SONUÇLAR ORTAYA ÇIKTI
Sonuçlar Başbakan Erdoğan'a sunulmak üzere hazır durumda. Saha çalışmalarında 19 isim, İstanbul dışındaki 29 büyükşehirde, geniş kapsamlı saha araştırmalarını yürütürken; büyükşehirlerdeki yurttaşlar, sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve mahalli idarecilerle görüşmeler yapılmış. Bütün büyükşehirler için, şehrin sorunları, çözüm yöntemleri, öneriler, şehrin gelişme potansiyelleri, fiziksel ve sosyolojik özellikleri ile ilgili de raporlar var. En önemli ayrıntılardan birisi ise 700 sayfalık raporda belediye başkan adayı gösterilebilecek olan kişiler için bir isim havuzu oluşturulması. 29 büyükşehir için, potansiyel aday adaylarının özgeçmişleri, kişisel özellikleri, halktaki karşılıkları, yönetme becerileri, potansiyelleri ve parti ile uyumlu çalışıp çalışamayacakları sorusunun yanıtı, ana raporun içinde yer alıyor. AK Parti Yerel Yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel, "Bu raporları hazırlayan akademisyenler bizim çok güvendiğimiz isimler. Dolayısıyla objektif bilimsel yöntemlerle oluşturdukları isim havuzuna da çok güveniyoruz. Bir yönlendirme, manipülasyon ya da istismar olmaz. Fakat hocalarımızın isimlerini açıklamak istemiyoruz" diyor.

AK PARTİ SEÇİMLERE HAZIR
Menderes Türel, AK Parti'nin yerel seçimlere dört dörtlük hazır olduğunu söylüyor. Türel'in vurgusuna göre, partinin görevlendirdiği, siyaset içinden 12 kişi de, teşkilatlara haber vermeden, il il, ilçe ilçe geziyor. Esnafla, yurttaşlar ile sohbet ediyor. Talepleri, sıkıntıları dinliyorlar. Yani bir anlamda tebdil-i kıyafet şehirleri dolaşıyorlar. Onlar da gözlemlerini bir rapor haline getirecekler, Genel Merkez'e sunacaklarmış. Sonuçta AK Parti, bu yöntemlerin tümünü birleştirerek adaylarını seçecek. Adaylar, 7 aşamadan geçmiş olacaklar. İlki anketler. İkinci sırada akademisyen raporları geliyor. Üçüncüsü teşkilat temayül yoklamaları, daha sonra milletvekillerinin görüşleri, parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ile Merkez Karar ve Yürütme Kurulu (MKYK) üyelerinin değerlendirmeleri de gündemde. Son aşama ise Genel Başkan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağı nihai çalışma ile listeler ilan edilecek.
Menderes Türel İzmir'in 'isim havuzu' konusunda ise ser verip sır vermiyor. Zaten bayram sonrası süreç netleşecek. Havuzdaki isimleri ve adayı öğreneceğiz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA